Annelies bästa Lidingöloppstips i ny bok

Annelie Johansson vann Lidingöloppet 2014. Nu är hon tillbaka med en ny bok i bagaget!

Annelie Johansson har gjort löparkarriären som många drömmer om. På bara fyra år år har hon gått från motionär till landslaget. På lördag är hon favorit i tremilen i Lidingöloppet. Hur ska man träna för att få sådana resultat?
En del av svaren finns i nyutkomna boken Träna för en Svensk klassiker och andra långlopp där Annelie Johansson har skrivit kapitlena om att träna inför Lidingöloppet.

– Jag har försökt att använda egna erfarenheter, nyckelpassen för Lidingöloppet skiljer sig från löpträning för att springa maraton, säger Annelie.
Backträning och distanspass i terräng är Annelies recept för att lyckas i Lidingöloppet. I boken får vi bland annat träningstips för upp- och nedförslöpning.

Sök upp kuperad terräng, det kan till exempel vara ett terrängspår eller en längre backe.
Spring 4–5 minuter, vila 1–2 minuter, upprepa 4–5 gånger. Håll ett högt tempo både upp
och ner, och öka farten och antalet intervaller allteftersom du blir starkare. Detta pass
kan varieras på många olika sätt med kortare eller längre intervaller och i varierat slag.
Försök hålla den effektiva intervalltiden på 20–25 minuter.

Boken om att träna för en Svensk klassiker är en genomarbetad inspirrende träningsbok på 386 sidor. Annelie Johansson är en av tio författare i boken som verkligen kan sitt ämne.
– Jag fick frågan i vintras och skrev under december-januari. Jag läser och har själv läst många träningsböcker, lyssnar på poddar om träning. Träning är mitt stora intresse.

Löparkarriären sköt fart i Lidingöloppet 2011. En arbetskompis undrade om Annelie ville springa Lidingöloppet. Svaret blev en placering som tredje bästa svenska på en tid strax under 2.10.

Sedan dess har utvecklingskurvan för den snart 37-åriga tvåbarnsmamman från Borås fortsatt uppåt. Hon vann Lidingöloppet 2014 på 1.57. Både i EM i Zurich 2014 och VM i Peking var hon bästa svenska.
VM-loppet i Peking avgjordes sista veckan i augusti.
– Maratonloppet sitter fortfarande kvar i kroppen och även om jag körde några backpass förra veckan så känner jag mig inte helt återställd.
– Personligen tycker jag att det är tuffare att springa Lidingöloppet än maraton, det tar på hela kroppen på ett annat sätt, vi får se hur det går. det finns nog 5-6 tjejer som kan vinna.

Annelie utmanas främst av Therese Olin (Ullevi FK) som vann Lidingöloppet 2013 och tog SM-silver på 10000m 2015, Malin Ewerlöf (IFK Lidingö Friidrott) som vunnit Lidingöloppet 3 gånger ( 96, 01 och 09) och Ida Nilsson (Högby IF) som har banrekordet för Lidingö Tjejlopp 10km med tiden 34:22.

Blir det en svensk klassiker nu också med boken?
– Jag har faktist åkt Vasaloppet (2014 på 6.38) och cyklat Vätternrundan fem gånger (bästa tid 7.46!), men simningen är inte min grej.

Annelie signerar den nyutkomna boken i Svensk klassikers monter under Lidngöloppets nummerlappsutdelning fredag mellan klockan 16,30 och 18.30.

Mer om Lidingöloppet 2015