Allt bättre resultatservice
– Halvmaran visar vägen

Utvecklingen går mycket snabbt när det gäller resultatservice från stora löpartävlingar.
Vid Stockholm Halvmarathon, som avgörs på lördag, presenteras ännu en nyhet; följ en löpare på en karta på Internet runt banan.

Det är hitta.se som tillsammans med Löplabbet står för denna nya service till åskådare och supporters.

När Stockholm Marathon startades 1979 betraktades det som mycket god service att Aftonbladet publicerade alla resultaten dagen efter loppet. På den tiden tog det åtskilliga timmar bara att få fram en resultatlista. Allt gjordes manuellt – inga datorer användes.
– Alla var imponerade att resultaten fanns i Aftonbladet redan nästa dag, minns Anders Olsson, som var initiativtagare till Stockholm Marathon.

Fram till och med 1995 fick deltagarna i Stockholm Marathon vänta till nästa dag för att hitta resultaten i en av Stockholms dagstidningar.
1996 var inte längre någon tidning intresserad av att publicera resultaten. Torbjörn Sköldefors, som jobbade med Stockholm Marathons tidning Jogging, föreslog då att resultaten skulle publiceras på Internet. För 13 år sedan var detta ett radikalt steg. Långt ifrån alla hade tillgång till Internet.
– Gensvaret var mycket positivt. De löpare som hade Internet var imponerade av att de kunde hitta hela resultatlistan bara några timmar efter det att loppet var avslutat, berättar Torbjörn Sköldefors.

Domännamnet Marathon.se registrerades i maj 1996. Det var tänkt att sidan endast skulle användas för att publicera startlistan och resultatlistan för Stockholm Marathon.
Löparnas positiva reaktion efter Stockholm Marathon 1996 fick dock Torbjörn Sköldefors och Anders Olsson att lägga ut korta nyhetstexter om löpning på Marathon.se någon gång i veckan. Sedan har Marathon.se vuxit till att bli landets ledande löpar-site.

Samtidigt har förväntningarna på snabb resultatservice ökat från löparnas sida. 1996 ansågs det mycket bra att resultaten fanns på Internet ett par timmar efter det att siste löpare gått i mål i Stockholm Marathon.
Idag ska resultaten helst finnas några minuter efter det att en löpare gått i mål.

Vid lördagens Stockholm Halvmarathon finns det resultatservice på fyra olika plan:

1. Resultat via Internet
Resultaten publiceras på www.StockholmHalvmarathon.se inom några sekunder efter det att en löpare passerat mållinjen. ChampionChip svarar för denna service. I resultatlistan finns även mellantider vid 5 km, 10 km, 15 km och 20 km.

2. Resultat via SMS
Intresserade åskådare eller supporters kan beställ resultat samt mellantider vid 5 km, 10 km och 15 km för en löpare via SMS. Beställaren för ett SMS med löparens tid direkt efter det att han/hon passerat en mellantidskontroll eller mål. Denna service kostar 30 kr per löpare.

3. Följ en löpare runt banan på Internet
Under loppet kan vänner och bekanda följa en löpare runt banan via hitta.se. Löparen måste ha med sig en GPS mobiltelefon där han/hon laddat ned ladda ned hitta.se:s applikation Visa Mig.

– Våra tekniker har utvecklat denna nya tjänst om vi ser flera potentiella användningsområden för, berättar Cecilia Gave, som är affärsutvecklare hos hitta.se.
– Vi tycker att det är kul att testa och introducera denna tjänst vid Stockholm Halvmarathon.

4. Se hur du sprungit halvmaran och jämför med andra löpare
Martin Käck från Vällingby har utvecklat Speed on Map som gör det möjligt för en löpare att grafiskt se hur han/hon sprungit Stockholm Halvmarathon. Det går också att spela upp hur andra löpare har sprungit och jämföra sig med dem på en karta över banan.
Denna tjänst introducerades vid årets Stockholm Marathon och blev då mycket uppskattad. Nu kan deltagarna i Stockholm Halvmarathon för första gången använda Speed on Map.
- Tanken är att grafiskt visa resultaten på ett utförligt sätt, berättar Martin Käck.
Resultaten för Stockholm Halvmarathon 2009 kommer att finnas på Speed on Map från kl 18 på söndagskvällen.

Mer om Stockholm Halvmarathon 2009