Kajsas härliga debut på halvmaran

Förra höjdhopparstjärnan Kajsa Bergqvist debuterade över 2,1 mil i Stockholm Halvmarathon och noterade 1.46.04.
– Det är jag skitnöjd med, sa Kajsa om sin stundtals tuffa resa på Stockholms gator.

Kajsa Bergqvist hade inga som helst problem med att slå Stefan Holm och Steinar Hoens tider på en halvmara. När Kajsa debuterade över de 2,1 milen i Stockholm Halvmarathons perfekta löparväder slog hon till med 1.46.04.
– Det gick bra i början, men blev jobbigare och jobbigare. Sista biten var tung, benen var som stockar. Härligt med alla åskådare som hejade på, berättade Kajsa samtidigt som hon försökte pusta ut.

Att springa så pass långt som en halvmara med tävlingsinstinkten hos en världsstjärna i friidrott kan vara en kämpig kombination.
– Jag har aldrig sprungit så här långt. Inte ens på träning. Jag har legat på 13-14 kilometer som längst, sa Kajsa och lovade direkt att lägga in mer distanspass i träningen.

1.46.04 räckte till 314:e plats i damklassen. Ett snitt på 5.01 minuter per kilometer. Hon öppnade lite snabbare och fick betala för det på slutet.
– Hmm. Jag är så glad att det gick så bra som det gjorde. Nu får jag sikta in mig på Yannick Tregaros tid från Göteborgsvarvet (1.27). Men det blir tufft, sa Kajsa med ett skratt.

Vadet med topplöparen Malin Ewerlöf Krepp vann hon enkelt.
– Jag fick 33.5 minuter i handikapp. Det borde jag väl klarat, sa Kajsa som i det läget inte visste att Malin inte kom till start.
– Nu måste hon bjuda mig på middag ikväll och lite champagne blir det nog också. Det här måste firas, sa Kajsa och såg så där belåten ut som man bara kan göra när man är helt nöjd med sig själv.

Löparkarriären kommer att få en fortsättning för VM-guldmedaljören i höjdhopp.
– Absolut. Jag kommer att träna vidare och även springa fler lopp. Jag behöver ha ett mål för att motivera mig att träna, sa Kajsa och försvann i vimlet där hon fick skriva en och annan autograf.

Mer om Stockholm Halvmarathon 2009