Löparfest i perfekt väder

8 282 deltagare i mål hade alla möjligheter att göra sig själva rättvisa när Sveriges huvudstad visade upp ett närmast perfekt löparväder med 16-gradig värme, moln och vindstilla. Dagsform och mängden träning var avgörande för resultatet i Stockholm Halvmarathon. Det fanns inget annat att skylla på.

I alla lopp, inte minst i Stockholm Halvmarathon, är huvuddelen av de startande motionärer. Bland de 8 282 fullföljande fanns det förstås lika många olika målsättningar som krav och anledningar till att man springer 2,1 mil.
– Vi pushar varandra på träningen. Men när det är tävling blir det inte så mycket sällskapsspel längre, sa 27-åriga Laura Piechal från Stockholm,

Tillsammans med kompisarna Marika Sabo och Christian Larsson sprang de Stockholm Halvmarathon.
– En jättebra tävling. De fantastiska ungdomarna som är med och arrangerar loppet ska ha en stor eloge. De är så positiva, tyckte Marika Sabo som fick finna sig i att hamna en bit bakom Laura Piechal i målgången.

Men båda två var före Christian Larsson.
– Ja, vad ska man säga, sa Christian och slog ut med armarna i ett leende.

För Lauras del fanns det en särskild anledning att springa Stockholm Halvmarathon.
– Maten. Jag stannade och åt rejält på varje ställe. Helt underbart gott, sa Laura och berättade att träningsgänget siktar mot Paris Marathon.
– Och Stockholm Marathon. Det är lika självklart varje år, fortsatte Laura Piechal.

Molnen svepte in över Stockholm strax före start, men regnet kom aldrig loss, vilket gjorde att årets Stockholm Marathon avgjordes i cirka 16 graders värme i ett närmast perfekt löparväder.

Henrietta Thorén, 27 år, från Linköping, var nöjd med sin upplevelse.
– Jag har inte hunnit träna så mycket. Men jämfört med Göteborgsvarvet så är det lättare att springa här, det blir inte lika trångt. Samtidigt som banan också är snabbare.

Linda Ramstedt, 31 år, tyckte loppet var tungt. Men hon hade något att glädjas åt.
– Kul att slå sambon. Igen!sa Linda med eftertryck. Linda fick 1.43.23 och var tre och en halv minut före Simon Kågström som alltså också fick ge sig mot Kajsa Bergqvist (se separat artikel).

– Det brukar vara så, konstaterade Simon krasst när han jämförde sin löpstyrka med sambons.

I Stockholm Halvmarathon fanns det deltagare från 41 länder. Från Modena i Italien kom 26 glada löpare.
– Här är så välorganiserat. Ett verkligt bra lopp, tyckte en löpare från gruppen som vilade ut i Kungsträdgården.
Löpning är en stor idrott i Italien.
– Först kommer fotboll, sedan cykling och långlöpning, berättade den vänliga löpargruppen.

Även Husbyprojektet hade en hel del löpare med. Ett 20-tal ungdomar har engagerat sig i det ideella projektet Husby Marathon. Tanken är att den regelbundna träningen inför långdistansloppen även ska inspirera dem att tänka långsiktigt runt sin egen framtid.

Två som klarade de 2,1 milen från Husbyprojektet var Evin Ahmad och Lara Garib.

Mer om Stockholm Halvmarathon 2009