Nya banan: Långt andra varv kan bli tufft

För att kunna ta emot fler löpare har banan i Stockholm Marathon ändrats till årets lopp. Från att ha varit två i stort lika långa varv kommer man nu att springa ett kort första varv och ett längre andra varv. Men vad innebär det egentligen för löparna?

Traditionsenligt består Stockholm Marathon av två varv genom Stockholm med start på Lidingövägen vid Stockholm Stadion och med målgång inne på Stadion. Vid start och mål har det inte skett några förändringar till 2010 och om man ser till helheten på den nya banan som ska springas i år passeras precis som tidigare ungefär samma backar, samma publikstråk och samma sevärdheter längs banan.
Men trots att mycket är sig likt i 2010 års Stockholm Marathon bana, innebär de banändringar som gjorts att loppet ändå ändrar lite ”karaktär”.

Vad är det då som ändras på banan?

Ändringen har i grunden tillkommit eftersom loppet är större än någonsin. Med över 20 000 löpare, var arrangörerna tvungna att se över banan inför 2010 och lösa kritiska trånga passager så att alla löparna kan springa loppet på ett lika bra sätt som tidigare.

Lösningen har blivit att löparna direkt efter ca 1km löpning istället för att som tidigare springa ut på ”böljande” Gärdet, springa ner ”direkt” till Stockholms City och Strandvägen via Oxenstiernsgatan. ”Direktlöpning” ner till Strandvägen innebär att första varvet, som från Strandvägen följer samma bansträcking som de senaste åren, blir klart kortare än tidigare. Av det följer givetvis att ”andra varvet” måste kompenseras i kilometer och blir längre. Detta har löst genom att när löparna springer ut på andra varvet, precis som på första varvet efter Valhallavägens slut, viker ner på Oxenstiernsgatan. Men istället för att verkligen svänga ner mot Strandvägen som på första varvet viker man ut på Gärdet via Djurgårdsbrunnsvägen. Härifrån springer jämfört med tidigare banan ”baklänges” en bit ut mot Gärdet och över Gärdet via Greve Von Essens väg. Väl över Gärdet går man på den ”långa” och småkuperade rundan runt Djurgården.
Förändringen innebär att förstavarvet blir runt 17km och andravarvet därmed runt 25km.

Vad innebär ändringen för löparna?

Som beskrivet blir alltså andra varvet klart längre än första varvet, vilket säkert många löpare kommer att uppleva som psykologiskt jobbigare. Man har hela 25km kvar när man passerar Stadion och går ut på andra varvet. Det är dock samma 42195m som ska springas över två varv, så med rätt mental inställning ska förändringen inte innebära något negativt.
Löparen kan med fördel dela upp loppet mentalt i mindre bitar än ”ett första och andra varv”.
Det gäller att innan loppet hitta ”den egna” uppdelning, efter t.ex. vätskekontroller eller olika monument och partier som banan passerar. Se det positiva i ett kortare första varv blir att ”första” Västerbron kommer klart tidigare i loppet, och därmed kommer att klaras av lättare.

Förutom att förstavarvet blir kortare, kommer banprofilen ändras något, och det är då framförallt första delen av banan som kommer att bli väldigt snabblöpt. Tidigare har man som löpare kommit ut på lätt kuperade Gärdet, och nu kommer man istället att springa ”ner” och med det menas även nerför till Strandvägen. Valhallavägen är svagt utför, och det kommer en liten uppförslut in på Oxentiernsgatan vid TV-huset men för övrigt kommer banan i princip vara svagt utför eller flackt ända fram till första Västerbron som alltså kommer redan efter ca 8km.
Visst kommer det även en knix uppför vid Slussen efter ca 5km, men totalt sätt kommer första 8km vara klart snabbare och därmed också lite ”lurigare” än normalt.
Det kommer vara lätt att springa på för fort, speciellt eftersom man förutom den svaga utförshjälpen kommer att ha relativt mycket publik direkt som kantar banan inne i city jämfört med lite publikglesare Gärdet.
Men med rätt löpning, som inte är för fort kan löparna säkert tjäna in några sekunder genom att flyta på första biten, men alltså utan att stressas av banans utförpartier eller av den stora publiken.
Som nämnts kommer första Västerbopasseringen klart tidigare än föregående år, vilket innebär att de flesta löparna förhoppningsvis är relativt fräscha i muskler och har bra energi i kroppen.
Det kan vara en positiv aspekt, och bron kommer säkert kännas lättare uppför. Faran med att vara piggare kan komma i utförslöpan nerför Västerbron, där det precis som i början av loppet blir lätt att springa för fort och ”slå sönder” låren onödigt mycket tidigt i loppet. Mjuk och rullande löpning utför, är att rekommendera och inte flyta på för fort med ”sträckt” och ”stoppande steg”.

Efter Västbron fortsätter banan med ganska böljande banprofil med små backar ända från Stadshuset efter ca 11km till dess att man klarat av andravarvets Djurgården och kommer in på Strandvägen igen från Djurgårdsvägen. Här går man på motsvarande varv som förstavarvet hade ända fram till dess man når Stadion igen.

Förutom banändringarna kan man hitta en positiv förändring på den sen tidigare ”nya” sträckningen vid Centralstationen och vidare upp på Torsgatan. Här har tidigare år varit mycket av en arbetsplats i uppbyggnaden av nya området runt Torsgatan. Nu är bygget klart, och ”befolkat” av både boende och nya butiker. Detta kommer säkert innebära att löparna på just den sträckningen kommer ha mer publikhjälp än tidigare vilket är positivt.

Mer om Stockholm Marathon 2010