Tio tips när loppet startat

Nu närmar sig starten. För maratonlöpning är taktiken viktig. Hur man lägger upp och planerar loppet kan bli helt avgörande för resultatet.
Anders Szalkai ger här tio tips att ha i minnet när loppet startat.

1. Ingen startrusning.”Kryssa inte fram” i början, utan låt fältet sprida ut sig och avancera efterhand som det finns plats om du startat lite för långt bak i förhållande till din kapacitet. Låt ingen frustration ta på din lagrade energi.

2. Tillåt dig att på banans första lätt löpta del tjäna några sekunder på ditt tidschema, utan att för del skull dras med i för snabb och stressad löpning.

3. Västerbron kommer tidigt och du är fräsch, men spar lite energi uppför ändå till andravarvet. Så gå inte på för fort. Är målet ”komma runt” kan du med fördel redan här efter ca 8km ta ett parti med rask gång i ”knixen” upp mot Västerbron. För löparna som jagar tider och inte behöver gå, kan på förstavarvets Västerbron tänka på att korta ner steget och jobb aktivt med armföringen i den ”tuffa knixen” från Södermälarstrand upp på Västerbron.

4. Rulla med mjuk, och inte ”stoppande” löpning utför Västerbron, och tänk aktivt på att hitta din löprytm med ”normalsteg nere på flacken" efter bron.

5. Drick redan från början på varje vätskestation. Bättre ofta och lite mindre, än mycket och sällan.

6. Tänk INTE på hur långt du har kvar när du passerar Stadion och går ut på andra varvet. Gör uppdelningen mentalt på något annat sätt. Väl ute på Djurgården, försök njuta av backarna och ta som mentalt mål att snart är jag runt och kommer in på Strandvägen igen. Från Strandvägen är det inte så långt till mål. Förstavarvet från Strandvägen till Stadion var ju inte så långt!!

7. Ta hjälp av publiken när du kommer in i city igen. Ett litet leende till någon vid sidan av banan kan ge mycket energi tillbaks, och framförallt några sekunder, eller minuter där du inte tänker på tröttheten.

8. Börjar benen ta slut? Testa och växla steg. Trots att du är trött kanske du under en period kan gå upp i ett högre steg och koppla in ”oanvända muskler”.

9. Det är lätt att säga att man ska tänka positivt när det tar emot. Men försök tänk på någon tuff träning du genomfört just för loppet idag. Alla passen du har gjort är värda att inte ge upp nu!

10. Utnyttja dina medlöpare. Smit in i en klunga och ”vila” mentalt från att dra farten själv.
Invänta någon bakifrån som du kan haka på, förhoppningsvis känns det ”lugnt” och du får lite nya krafter! Kolla framåt på slutet och se om det inte finns någon rygg som du kan jobba ikapp. Alla är trötta, och du är INTE tröttast.

Mer om Stockholm Marathon 2010