Profilerna i Stockholm Marathon

TV-profilerna Mark Levengood och Henrik Johnsson ställer upp i Stockholm Marathon. Det är två av kändisarna som hinner förbereda ett maratonlopp trots fullspäckade almanackor. Än svårare måste det vara för SAAB:s vd Jan-Åke Jonsson och Finlands utrikesminister Alexander Stubb.

Den välkände programledaren av Melodifestivalen och Vi i Femman, Mark Levengood, har åkt långt på skidor. Han genomförde Vasaloppet för sex år sen och tyckte att det var jätteroligt fastän han inte hade tränat en meter innan och tror att han var ”tolfte sist i mål”.
Som ung sprang Mark kort och snabbt.
–Men med åren har distanserna blivit allt längre och jag allt långsammare, förklarar han. Under vintern har Mark Levengood tillbringat åtminstone en dag i veckan på löpbandet, där han som mest har sprungit över två mil i stöten.
I år har han turnerat med föreställningen ”Mark och hans värld”, som tar upp hur kroppen förändras inför 45-årsdagen, som infaller i sommar.
På lördag gör Mark Levengood sin första start i ett maratonlopp.

Marks gode vän Henrik Johnsson (programledare för bland annat Diggiloo och Kvitt eller dubbellt) har en stadigare bakgrund inom idrotten. Han utsågs för två år sen till ”fritidsminister” för handbollslandslaget.
I sin ungdom var Henrik så pass skicklig på att spela handboll att han har sex juniorlandskamper på meritlistan. Henrik har dessutom haft en nära kontakt med elitidrott på senare år eftersom han är gift med landslagsryttaren Malin Baryard.
I en av de senaste bloggposterna avslöjar Henrik att han har haft ont i höften, men att han har klarat av två mils löpning och börjat tro på maran igen. Senaste beskedet är att han kommer till start!

SAAB Automobiles vd Jan-Åke Jonsson har inte bara startat Stockholm Marathon, utan också fullföljt loppet. Det var för fyra år sen, på tiden 4.10. Jan-Åke är dessutom väl förberedd efter att ha sprungit Göteborgsvarvet, två veckor före Stockholm Marathon. Det loppet är hälften så långt, men arrangerades under årets varmaste dag, över 25 grader i skuggan.

Premiär i Stockholm blir det för världsmästaren i curling Peja Lindholm som är väl förberedd. I höstas sprang han Umemaran på 3.39.
– Löpning är en perfekt sport for mig, ett sätt att få ut en massa energi, men det kan också vara avkoppling, förklarade han då i en intervju i Marathon.se.
Peja följer som många andra Stockholm Marathon-vinnaren Anders Szalkais träningsprogram som finns på marathon.se.

Den finländske utrikesministern Alexander Stubb har hunnit genomföra såväl Helsinki som Bryssel Marathon inom loppet av åtta veckor, den senare på en så bra tid som 3.35. Från den erfarenheten skrev han på sin sexspråkiga (!)hemsida att han skämdes över att ha haft hjälp av tre assistenter varav en hängde med under nästan hela loppet.

Den starkt idrottsintresserade ministern har även genomfört en Ironman, i Frankfurt i somras. Kom ihåg att en sådan tävling består av 3.8 kilometer simning och 18 mils cykling innan det är dags att avverka ett maratonlopp! I fjol sänkte han också det personliga maratonrekordet till 3.31, på nytt i Helsingfors.
Stockholm Marathon var egentligen en 40-årspresent till hustrun Suzanne, men efter att ha missat Milano Marathon i april bestämde sig Alexander för att haka på henne i Stockholm.

  • Profilernas startnummer
    29 - Anders Szalkai, vinnare 2001, nio gånger bland de tio bästa, sjuttonde starten
    4 944 - SAAB:s vd Jan Åke Jonsson
    16 379 - Programledaren och författaren Mark Levengood
    16 380 - Tv-kollegan Henrik Johnsson
    16 381 - världsmästaren i curling Peja Lindholm
    16 385 - Finlands utrikesminister Alexander Stubb

  • Mer om Stockholm Marathon 2010