Årets löparkometfavorit i Tjejmilen

Marie Söderström-Lundberg från Hässelby är favorit i Tjejmilen som avgörs på Gärdet och Djurgården i Stockholm söndagen den 30 augusti.

Söderström-Lundberg är årets överraskning inom svensk långdistanslöpning. För tre veckor sedan vann hon överlägset SM-guldet på 10000 meter. Nu har hon chansen att ta hem segern i Sveriges största idrottstävling för kvinnor:
- Det är jättekul om jag betraktas som favorit. Tjejmilen är en alldeles speciell tävling, och jag skulle verkligen vilja ha en bra placering i det loppet, säger Marie.
Marie Söderström-Lundberg är 38 år gammal och tvåbarnsmamma. Hon var länge motionslöpare. Det är först under de två senaste åren som Marie börjat satsa ordentligt på löpningen, och då har resultaten kommit snabbt.
- Jag har alltid varit med i Tjejmilen. Första gången kom jag på runt 700:e plats. Tänk om jag skulle lyckas vinna i år!
Marie presenterade sig på allvar den 7 juni då hon hade en klar ledning i Stockholm Marathon under drygt tre mil, men sedan föll tillbaka till tredje
plats i damklassen.
- Jag har blandade känslor efter Stockholm Marathon. Det är en härlig tävling och jag tycker jag gjorde en bra insats, men jag hade gärna velat fullfölja loppet i samma stil jag öppnade.
Två dagar före Tjejmilen debuterar Marie Södersröm-Lundberg i landslaget. På fredagskvällen springer hon nämligen 10000 meter i Finnkampen i Helsingfors.
- Om man är i form ska det inte vara några problem att springa två millopp på tre dagar, tycker hon.
Maries svåraste motståndare i Tjejmilen är troligen Helene Willix - svensk
mästarinna i terräng- löpning i våras - och Midde Hamrin - svensk rekordhållerska på 10000 meter.