Marie - du är lika bra som Evy!

För tolv år sedan sprang Marie Söderström Lundberg sitt första Tjejmilen och hamnade på en placering kring 700.
På söndagen vann hon Tjejmilen i suverän stil, 1.32 före tvåan Magdalena Thorsell.

- Man ska ha tålamod, förklarar den 38-åriga tvåbarnsmamman från Linköping sina framgångar.
Men på söndagen var det full fart från början. Efter bra några hundra meter så var Marie uppe i täten. Bara Helene Willix, KA1, vågade hänga på, men det skulle straffa sig bara efter några kilometer.
- Ja, jag tog helt slut, det här var det värsta jag varit med om, pustade Willix efteråt. Marie är verkligen fantastiskt bra just nu.
Willix släppte efter två kilometer, och Marie Söderström Lundberg berättar:
- Ryckte jag? Kanske, men när jag märkte att Helene tappade litet så tryckte jag nog till litet extra.
Resten av Tjejmilen blev ren defilering. Marie Söderström Lundberg vann med mer än en och en halv minut! En sådan utklassningsseger har vi inte sett i Tjejmilen sedan Evy Palm vann för femton år sedan.
Marie får stå ut med att jämföras med Evy Palm även på andra sätt. Liksom Evy började hon sin idrottskarriär sent. Tjejmilen gav smak för löpning och det var när barnen (Emmy tio år och Adam åtta år) började på dagis som Marie fick lite mer tid över till löpningen.
- Det känns hedrande att bli jämförd med Evy. Hon fick många att inse att man inte är körd för att man har passerat 30. Inte minst mig, säger Marie.
Det är först de senaste två åren som hon satsat på allvar. I år är hon svensk långlöpnings dominant på damsidan. SM-segrare på 10000 meter, tvåa i SM på maraton, och bästa svenska på 10000 meter i Finnkampen i fredags.
- Det gick så lätt idag, och jag kunde inte låta bli att vinka åt publiken på slutet. Det här var verkligen fantastiskt!
Nästan lika glad var tvåan Magdalena Thorsell som i stort sett alla femton år tillhört eliten. Nu fick hon sin bästa placering efter att ha gjort ett "smyglopp".
- Jag kom till Sverige igår och efter 18 timmars flygresa tänkte jag att det var bäst att ta det lugnt i början, förklarade Magdalena Thorsell som för tillfället bor i Albuquerque i New Mexico i USA.
Magdalena arbetade sig upp genom fältet, var tia efter en kilometer, sexa efter fem och passerade loppets trea Midde Hamrin först på den sista kilometern. Tre veteraner i toppen alltså:
- Ja man ska ha tålamod för att nå eliten, upprepar Marie Söderström Lundberg.