Isabellah vann duellen på Tjejmilen

Kamp sida vid sida efter sju kilometer: Isaballah Andersson (26) och Jeri Emeru.

Bara en vecka efter den fantastiska sjundeplatsen på VM-maran var Isabellah Andersson tillbaka i Sverige och vann en hård duell med Jeri Emeru om segern på Tjejmilen. Den bevistades av rekordstor publik i den sköna sensomardagen.

Flytten till en lördag förenat med det ljuvliga vädret blev till ett lyckokast. Aldrig har den natursköna milen runt Djurgården kantats av så många åskådare.
De fick se hur den etiopiska flyktingen Jeri Emeru, som bara varit i Sverige i ett drygt år och nyligen flyttade ner till Stockholm från förläggningen i Skellefteå, resolut tog kommandot efter att startskottet ljudit vid Gärdet, i Stockholm.
Första kilometern tog inte mycket mer än tre minuter. Isabellah lät Jeri sticka och var 15-talet sekunder redan så tidigt i loppet. Bredvid Isabellah sprang ännu en etiopiska som tävlar för Sundbyberg, blott 16-åriga Alem Tesfaye. Men tonåringen fick betala för sitt hårda inledningstempo och sjönk genom fältet.

Avståndet mellan Jeri och Isabellah slutade växa. I stället var det VM-löperskan som började närma sig i nedförsbackarna mot Djurgården och efter fyra kilometer var hon ikapp. Från den stunden skuggade Hässelbys mångfaldiga svenska mästarinna sin nyfunna rival. Isabellah hade deklarerat före loppet att hon inte skulle gå för fullt, så tätt efter VM-loppet och lät Jeri dra.

Två tredjedelar in på loppet kommer en saftig backe upp mot Rosendal. Jeri satte in en stöt, men Isabellah hängde med. I stället var det den senare som tog initiativet två kilometer från mål och fick en lucka inför den långa stigningen som inleds när löparna tagit sig över Djurgårdsbron, tillbaks upp mot Gärdet. Jeri försökte replikera på slutmeterna, men Isabellah höll undan med tre sekunder, 33.25-33.28. Det är de snabbaste tideran som har noterats på den nuvarande banan.

Em bra bit bakom de duellerande segeraspiranterna blidades det tidigt en klunga på åtta tjejer. När de kom ner till Djurgårdsbrunnskanalen var det comebackande Susanne Grimfors som anförde och en kilometer senare började hon glida ifrån sällskapet. Nyblivna svenska mästarinnan på 10 000 meter, Louise Wiker, var den som följde närmast efter, överraskande nog med Cecilia Kleist och maratonspecialisten Jenny Jansson allra närmast medan skadedrabbade Anna von Schenck och Finnkampsuttagna SM-tvåan på 5000 meter, Malin Liljestedt, fick det riktigt svårt. Grimfors drygade ut sitt försprång och var i mål över 40 sekunder över Wiker, som spurtade ner Kleist.

De fösta 15 :
1) Isabellah Andersson, Hässelby SK, 33:25
2) Jeri Emeru, Sundbybergs IK, 33:28
3) Susanne Grimfors, FK Studenterna, 34:52
4) Louise Wiker, Hässelby SK, 35:36
5) Cecilia Kleist, IK Akele, 35:38
6) Jenny Jansson, IFK Umeå, 35:53
7) Anna von Schenck, Hässelby SK, 35:59
8) Malin Liljestedt, Spårvägens FK, 36:08
9) Lena Eliasson, Hässelby SK, 36:13
10) Charlotte Karlsson, IFK Tumba, 36:23
11) Anna Rahm, Rånäs 4H, 36:26
12) Gabriella Samuelsson, Hässelby SK, 36:45
13) Rebecka Törner, FK Studenterna, 37:06
14) Josephine Ambjörnsson, Villstad GIF, 37:35
15) Johanna Kahlroth, IF Åland, 37:47

Chockstarten. Redan efter några hundra meter hade Jeri Emeru fått en lucka till övriga fältet. Som mest var avståndet till Isabellah Andersson 20 sekunder.

Mer om Tjejmilen 2011