Felmeddelande

  1. Warning: include(misc/ui/images/ui-icons.png): failed to open stream: No such file or directory in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).
  2. Warning: include(): Failed opening 'misc/ui/images/ui-icons.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php-5.6.40/lib/php') in include() (line 529 of /mnt/persist/www/marathon.se/build-assets/partials/symlinks/sites-default/settings.php).

Tjejmilens favorit vill stanna i Sverige

Jeri Emeru får bära nummer ett på Tjejmilen. Foto: Susanne Sjöstrand.

Över 30 000 löpare har anmält sig till Tjejmilen. Den största favoriten till segern har ett stort mål, att få springa för Sverige på OS. Jeri Emeru är flyktingen som hotas av utvisning.

Förra veckan sprang Jeri Emeru det snabbaste milloppet på över 20 år av en kvinnlig svensk klubblöpare. Jeri noterade 32.55 på Stockholms Stadion i Sundbybergs IK:s klubblinne.
Det är en förening som Jeri bara representerat i några veckor efter att ha tillbringat sitt första år på en flyktingförläggning i Skellefteå.
– Jag visste inte ens att jag skulle hamna i Sverige, bara att jag skulle lämna Etiopien. Sista tiden där var hemsk, berättar Jeri, som tvingades lämna hemlandet eftersom familjen stämplats som regimkritiker.
Löpningen har alltid funnits i hennes liv, om än inte i någon riktig organiserad form.
– Jag började när jag var liten, till och från. Det var inte alltid tillgängligt, då vår familj hade problem.
I Skellefteå gjorde hon sig snabbt känd genom att vinna loppen i överlägsen stil, ibland före nästan alla killar. Hon bodde först på flyktingförläggningen, sen i egen lägenhet, innan hon bestämde sig för att flytta till huvudstaden.
– Där fanns det inte så många tävlingar, ingen konkurrens. Jag hade tävlat några gånger i Stockholm och såg möjligheten att komma hit, förklarar Jeri.

Jeri har fått avslag två gånger på sin ansökan om att få stanna i Sverige. I väntan på nya besked kan hon varken arbeta eller få lära sig svenska. Dagarna består bara av löpning. Och funderingar om vad som kan ha hänt familjen i Etiopien.
– Jag tänker på det hela tiden, att jag har fått avslag. Jag vill ändå fortsätta utvecklas som löpare, träna och tävla på.
– Jag pluggar inte, har inget jobb, bara springer. Å grubblar. Vad ska hända i morgon? Det är inte bra för mig.
Inför lördagen vet hon inget om Tjejmilen.
– 30 000? Är det så många? Det vore något om så många kvinnor sprang i Etiopien!
De största kandidaterna till pallplatserna, förmodligen bakom Jeri, är vinnaren och tvåan från SM-loppet på 10 000 meter häromveckan, Hässelbyduon Louise Wiker och Anna von Schenck. Dessutom gör fjolårets Finnkampslöpare och svenska mästarinnan på 3000 meter inomhus i vintras, Susanne Grimfors en intressant comeback.

Mer om Tjejmilen 2011