Flera nyheter väntar Tjejmilen

80-talet kommer prägla nästa års upplaga av Tjejmilen.

På lördag avgörs Tjejmilen för 36:e gången. Över 20 000 löpare står på startlinjen i det som fortfarande är ett av världens största motionsevemenang för kvinnor. I samband med årets lopp presenterar arrangören Marathongruppen två nyheter. Från 2020 kommer man att kunna välja att springa en trailsträcka istället för den klassiska banan längs Djurgården, och samtidigt inleds ett jubileumsfirande som kulminerar 2024 i en stor 40-årsfest.

Det var 1984 det började. Tjejmilen hade premiär och samlade 2 000 löpare redan första året och fick en rad efterföljare, som Tjejvättern, Tjejvasan och Vårruset. Intresset ökade snabbt till både 10 000, 20 000 och som mest över 30 000 anmälda, och loppet har hållit kvar positionen som ett av de största motionsevenemangen i världen för kvinnor. Nu inleder arrangören Marathongruppen en satsning för att ytterligare modernisera och utveckla Tjejmilen.

- Tjejmilen är en instiution i Träningssverige som genom åren har betytt enormt mycket för motionsintresset hos främst kvinnor. Vi vill inför vårt 40-årsjubileum hylla alla trogna deltagare som vi haft och fortfarande har, och samtidigt blicka in i framtiden. Löparna kommer att känna nostalgin från de de fyra årtionden som Tjejmilen funnits, men vår förhoppning är att Tjejmilen också ska stärka sin position som modernt motionsevenemang ständigt i utveckling, säger Therese Jonsvreten, marknadsansvarig för Tjejmilen.

Temaenliga deltagartröjor kommer att tas fram till varje upplaga.

80-talet först ut

Nästa års upplaga kommer ha ett tydligt 80-talstema, för att sedan följas upp av 90-tal, 00-tal och 10-tal de närmsta åren. 2024 firas den stora 40-årsfödelsedagen.

- Vi kommer smycka upplagorna temaenligt efter det årtionde vi vill hylla, men kommer inför varje lopp också göra aktiviteter som knyter an till historien. Det kan vara allt från tävlingar till föreläsningar. Till varje år tar vi dessutom fram unika deltagar t-shirts, och specialdesignade medaljer, säger Therese Jonsvreten.

Tjejmilen lanserar trailsträcka till nästa år.

Trail en ny ingrediens

En nyhet till nästa år att det införs en trailklass i samband med Tjejmilen. Loppet kommer att ha samma evemenangsområde som vanliga Tjejmilen, men istället för asfalt och grusvägar, kommer deltagarna att få utforska stigarna och de vackra skogsspåren på Djurgården. Sträckan kommer att vara ca 10 kilometer.

- Traillöpning blir alltmer populärt och vi ser ett ökat intresse just bland kvinnor. Vår förhoppning är att locka både tidigare deltagare i Tjejmilen som vill testa något nytt, och helt nya löpare som vill ha ett alternativ till den vanliga asfaltslöpningen. Allt inramat av den unika energin och festen som finns kring Tjejmilen, berättar Therese Jonsvreten.

I samband med att expot inför årets Tjejmilen öppnar på torsdagseftermiddagen kommer det att vara möjligt att anmäla sig till Tjejmilen Trail. Då öppnar också möjligheten att köpa Tjemilens jubileumspaket där starter till de kommande fem åren ingår.

Läs mer om Tjejmilen Trail här.
Info om Tjejmilens jubileumspaket finns här.