Tjejmilen! Wow - vilken stämning

Det finns antagligen ingen annan plats i världen som rymmer så många taggade tjejer än Gärdet i Stockholm precis innan starten för Tjejmilen. Med 20 000 anmälda löpare från 22 nationer är stämningen helt outstanding.

En riktig sommardag gick det numera legendariska loppet för 36:e gången. Förmiddagen inleddes med Lilla Tjejmilen, och årets sötaste nyhet Minsta Tjejmilen – ett lopp på 200 meter för småttingar mellan 0 och 5 år.

– Det var helt underbart att se. Vi satsar stort nu på att få barn och unga i rörelse så det värmer mitt hjärta lite extra att vår nyhet blev så populär, säger David Fridell på Marathongruppen.

Klockan 13 var det dags för första start i Tjejmilen med elittjejerna i första startledet. Musiken pumpade och Nordic Wellness som skötte uppvärmningen såg till att alla kom i grym löparform.

Tjejmilen är loppet där verkligen alla som deltar kan känna sig som vinnare. Men den faktiska vinnaren, Hanna Lindholm segrade överlägset med nästan två minuter tillgodo innan tvåan Malin Starfelt. Läs intervju med Hanna här.

– Vi älskar gemenskapen
En stund in på eftermiddagen mötte vi (redaktionen) ett härligt gäng från Stockholm och Örebro, Lina, Emma, Hanna, Johanna och Lina. De sprang Tjejmilen tillsammans för femte året.

– Det är en så härlig folkfest. Vi älskar gemenskapen, och att alla är välkomna. Känslan vid starten var helt enorm, så maffig - Girl Power på riktigt, sa Lina.

Sprang ni loppet tillsammans?
Nej, vi är lite olika snabba och startade i olika startgrupper. I dag var det så otroligt varmt så jag tog det lugnare än jag brukar, jag varvade mellan att springa och gå, sa Hanna. Ja, inflikade Emma, och det där är ju så bra med Tjejmilen. Att man känner att man kan gå om man behöver och att alla är välkomna. Det var visst en 87-årig kvinna med i år.

Kommer ni tillbaka till Tjejmilen?
Absolut, vi kommer nästa år. Och vi kommer självklart vara med när Tjejmilen firar 40 år om några år, skrattar den andra Lina. Men nu blir det ett annat party – vi ska ut och fira i kväll. Det ska bli riktigt gott med en drink efter det här.