Hanna snabbast i 36:e Tjejmilen

Hanna Lindholm överlägsen i Tjejmilen 2019

För elva år sen debuterade motionären Hanna Lindholm, 29, på Tjejmilen och var faktiskt precis bland de hundra första i mål. Fyra år senare hade hon börjat träna med en klubb och kom in bland de tio första. Ifjol slogs hon om segern ända in i sista svängen. Idag lämnade hon alla bakom sig från startskottet och vann med nästan två minuter. 40 år ung.

För Hanna, som vann Finnkampen för en vecka sen, var det aldrig aktuellt att springa SM-finalen på 10 000 meter, som hölls i Karlstad under fredagen.
– Jag fick bara köra ett banlopp och då blev det Finnkampen, berättade Hanna under tiden som hon spanade efter dottern Elina, som debuterade på Tjejmilen 13 år yngre än vad mamma var vid sitt första lopp.

Hanna springer härnäst Köpenhamn Halvmarathon om två veckor. Men det stora målet är Farnkfurt Marathon i slutet på oktober.

Bakom henne utkämpades en desto jämnare kamp. Efter att Lisa Ring släppt i den första uppförsbacken var det klubbkamraterna i Runacademy Johanna Bäcklund och Malin Starfelt som bildade en trio med Camilla Elofsson, Huddinge. Halvvägs var de en knapp minut efter Hanna. De höll ihop ända fram till Djurgårdsbrunnskanalen där Runacademy hade ställt upp en hejaklack, två kilometer från mål. Kanske inspirerad av de hejaropen ryckte Malin Starfelt och fick några meter. Men Johanna och Camilla hade inte gett upp. Över Djurgårdsbron kom de ikapp och i den sista uppförsbacken vid Nobelparken, förbi Berwaldhallen var det Johanna som tog initiativet och fick lucka. Men det var inte avgjort. Långt därifrån. Vid krönet på Radiohuset ryckte Malin och rann ifrån ett par sekunder som växte till några till efter rondellen vid Valhallavägens slut. Men nu var det Camillas tur att hitta sista växeln och vid Filmhuset tog hon sig förbi Johanna och knaprade in på Malin. De positionerna förändrades inte över upploppet.

– Jag har inte någon riktig snabbhet, har kört 17 mil i veckan sen i juli, sade Johanna, som förbereder sig för att springa VM-loppet i maraton om fyra veckor.
– Jag hoppades att du skulle göra precis det du gjorde, trycka uppför backen, avslöjade Camilla, som kunde avvakta en stund till.
Men den som drog det längsta strået av de tre var alltså Malin Starfelt, som knep andraplatsen.
– Det kändes som en vinst efter att det mesta gått stolpe ut den här säsongen.

/Lorenzo Nesi

Topp 5 i Tjejmilen 2019:

1. Hanna Lindholm, Huddinge AIS 34:11
2. Malin Starfelt, Runacademy IF 36:02
3. Camilla Elofsson, Huddinge AIS 36:04
4. Johanna Bäcklund, Runacademy IF 36:12
5. Ronja Fjellner, Örgryte IS 37:10
6. Fanny Schulstad, Runacademy IF 37:57

Malin Starfelt vann den täta kampen om platserna 2-4