Anna Rahms VM-uppladdning

På tisdagen anslöt Anna Rahm till den svenska VM-trupen i Osaka. Stockholm Marathon-tvåan och SM-ettan är ensam svensk deltagare i maratonloppen i VM. Under några veckor har hon acklimatiserat sig på den svenska trianingcampen i Marugame i Japan.

Hur har tiden på uppladdningslägret varit?
Det har varit mycket bra, jättefint hotell och japanerna ställer verkligen upp för oss. Vi har varit uppassade dygnet runt med all service man kan tänka sig. Det fanns väl kanske inte så många mysiga löparrundor direkt, det blev mest långa raka cykelbanor men det funkade. Det har även varit bra att ha ett gemensamt uppladdningsläger med de övriga nordiska länderna. Både Norge och Danmark har en maratontjej här så det är kul att ha någon att träna med.

Hur mycket har du tränat de sista veckorna före VM?

- Fram till två veckor innan VM-maran har jag kört på som vanligt. Det blev rätt mycket tävlingar den sista veckan i Sverige med bland annat SM på både 5000 och 10000 meter och KK-joggen i Katrineholm. Första vecka i Japan var lite lättare vecka än tidigare med hänsyn till värmen och tidsomställningen. Jag körde det sista hårda passet i lördags (15 km snabbdistans) och det sista långpasset i fredags (33 km) så nu blir det bara lätt träning fram till loppet.

Hur har du klarat värmen?
- De första två passen här var ganska jobbiga men sedan har det funkat riktigt bra. En morgon när jag kom tillbaka till hotellet efter passet visade termometern på 35 grader. Men man svettas fruktansvärt mycket! Efter passen kan man vrida ur kläderna.
- Jag har försökt att köra större delen av min träning vid 7-tiden på morgonen eftersom det är då loppet startar och för att känna hur varmt det blir fram emot 8.30. Men jag upplever inte värmen som något problem längre, man måste bara vara noga med att ersätta all vätska man tappar.


Du är den av alla svenskar som får vänta längst på att tävla. Hur är det att tävla sista dagen i VM?

- Det spelar inte så stor roll, jag har vetat om det lange och är inställd på det.

Hur är formen inför VM-debuten?
- Det har känts bra på träning den senaste tiden men under ett maratonlopp under dessa extrema förhållanden kan allt hända. Men jag känner att jag har förberett mig så bra jag kan nu och nu är det bara att gå in och göra sitt bästa på söndag.

Vad tror du att du kan få för placering?

- Absolut ingen aning. Min första målsättning är att ta mig i mål. Under herrarnas mara bröt ju nästan en tredjedel. Men jag siktar annars på att slå min ranking, det vill säga att få en bättre placering än vad mitt personbästa visar.

Vilka betraktar du som favoriter i loppet?
- Ingen koll på det. Jag bryr mig inte så mycket om vad de andra gör utan koncentrerar mig mest på mig själv.

Vad tycker du om maratonbanan som du ska springa? Hur tycker du att den verkar vara?
- Den verkar vara väldigt snabb och flack, det är tydligen bara två mindre backar. Om det inte vore så extrema väderförhållanden så tror jag att det skulle kunna bli riktigt bra tider. Men om man tittar på herrarnas tider så verkar de ligga en bra bit över vad de gör under normalare förhallanden.

PS. Damernas maratonlopp startar kl 00.00 på söndag morgon svensk tid.

Mer om VM i friiidrott 2007