Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Här är Szalkais TV-favoriter

Herrarnas maratonlopp kan bli en riktig midnattsrysare. Vid midnatt natten mellan fredag och lördag går startskottet för herrrarnas maratonlopp i VM. Både SVT1 och Eurosport direktsänder loppet.

Loppet ser på pappret väldigt öppet ut, just japanerna blir säkert farliga. Dom har ingen riktig stjärnlöpare, men en otrolig tradition på sträckan och flera i deras sexmanna-team har vana från den fuktiga och tryckande värmen. I Japans team ingår OS-sexan från Athen Toshinari Suwa och bronsmedaljören från förra VM Tsuyoshi Ogata. Satoshi Osaki är inte lika meriterad, men i gengäld kommer han från just Osaka och det innebär säkert ett enormt publikstöd och vana från vädret.

Regerande världsmästaren, som vann VM både 2003 och 2005, marockanen Jaouad Gharib, har tyvärr fått lämna återbud, men Marocko har givetvis några starka löpare med varav Goumri är mest välmeriterad med ett personbästa på 2.07.44.

Snabbaste man i fältet är Kenyas William Kiplagat som gjort 2.06.50 och han anför ett starkt fem mans team. I och med att världscupen på maraton avgörs i VM loppet, kan varje nation ha med upp till 6 löpare (andra grenar finns en begränsning på 3 deltagare per nation). Detta medför att maratonloppet blir ännu tuffare konkurrensmässigt än banloppen, eftersom duktiga löparnationer kan ha med flera löpare.

Om man går efter tider har spanjoren Julio Rey endast 2 sekunder upp på Kiplagats personbästa, han eller någon av de andra spanjorerna kommer säkert också finnas med i tätklungan. Spanjorerna har haft stora framgångar tidigare i VM på maraton.

Bland favoriterna finns också årets Parai Marathon-vinnare, Mubarak Shami. Shami tävlar sedan 2004 för Qatar. Oljeemiratet har sedan 2003 gjort uppmärksammade värvningar av kenyanska löpare. Satsningen leds av den dubble kenyanske hindervärldsmästaren Stephen Cherono som numera lyssnar till namnet Seif Saeed Shaheen. (Mubarak Shami hette förut Richard Yatich.) Qatar har fyra löpare på startlinjen som alla kan blanda sig i tätstriden.

Flera stornamn saknas i startfältet. Regerande olympiske mästaren från Italien Stefano Baldini satsar redan nu mot OS i Peking via VM på halvmaraton i höst i stället för detta VM lopp, och löparlandet Italien har överraskande endast en löpare anmäld. Löparlegenden från Etiopien Haile Gebreselassie siktar mot världsrekordet på sträckan om en månad i Berlin och kommer därför inte heller till start här, Etiopien har flera starka namn ändå med Tefaye Tola som snabbaste löpare. (pb 2.06.57)
Sydafrikanen Hendrick Ramaala måste också nämnas i förhands snack, då han har otaliga topplaceringar i storlopp och en tung vinst i New York maraton och ett personbästa på strax under 2.07.

Tyvärr har ingen svensk löpare kvalat in till herrloppet, utan dom ”svenska” förhoppningarna står till maraton.se´s Janne Holmen som bor i Uppsala men representerar Finland i mästerskap. Hans tyngsta merit är givetvis EM guldet från München 2002, men har efter det visat på säkerhet och förmåga både i EM ifjol och i ett mycket varmt Rotterdam i våras. Med rätt lopp kommer Janne säkert att vara med i kampen om placeringar bland dom 10 första.

Mer om VM i friiidrott 2007