Szakais favoriter i damernas VM-mara

Anna Rahm får sällskap av norska Stockholm Marathon-vinnaren Kirsten Melkevik Otterbu och danskan Anemette Aagaard och ett 80-tal löpare från hela världen när damernas VM-mara avgörs natten till söndag. SVT och Eurosport sänder loppet som börjar kl 24.

Trycket på japanska damerna inför maratonloppet natten till söndag svensk tid är stort. Hemmanationen står fortfarande utan medalj, och bästa placeringen hittills är en femteplats från herrarnas mara där även japanerna la beslag på sjätte- och sjundeplatserna.

Det finns dock fog för Japan att ha stora förväntningar sina damer, då dom i VM sammanhang tagit totalt 8 medaljer just på dam maran och två av dessa har varit av ädlaste valör. (Junko Asari vann i Stuttgart 1993 och Hiromi Suzuki vann i Athen 1997). Därtill måste nämnas att japanskorna tagit guld i dom två senaste olympiska spelen på maratonsträckan.
Alla i japans femmanna team kan vara med och fightas om medaljerna, men om vi ska nämna någon tar vi ut veteranen Reiko Tosa som har bästa personbästat av japanskorna med 2.22.46 och tog silver på sträckan i Edmonton VM 2001.
Vinnaren från just 2001 Lidia Simon från Rumänien finns också med bland dom anmälda löparna, och kan givetvis med sin rutin (tog ett brons redan i Athen 1997) knipa en topp placering men har inte visat några storresultat på några år.

Storfavorit i loppet och som kan ge landets första medalj på sträckan är kinesiskan Zhou Chunxiu. Hon är en av två löpare i fältet som gjort under magiska 2.20, med sitt personbästa på 2:19.51 från sin vinst i Söul från 2006. Zhou är en rutinerad löpare, som de senaste åren höjt sig till den absoluta toppen med seger så sent som i våras i London Marathon på 2.20.38. Genom sin vinst i Asiatiska mästerskapen visade Zhou dessutom att hon klarar mästerskap och värme på ett bra sätt. Kina har ytterliggare fyra löpare med, som i ett värmelopp säkert kan blanda sig i toppstriden.

Kenyanska Catherine Nedereba kommer säkert ge Zhou en hård match då hon har bästa personbästa i hela startfältet med sina 2.18.47 (Chicago 2001) men framförallt en oerhörd meritlista med vinster både i mästerskap och i stor maror. Nedreba har gjort 10 maror under 2.25 och vunnit 8 av sina 16 maratonlopp. I VM sammanhang har hon imponerade meriter med vinst 2003 i Paris och ett silver från senaste VM i Helsingfors. Att hon klarar lopp i värme visade hon senast vid OS i Athen där hon kom två, och att hon klarar Osakas gator visade hon vid vinst i Osakas dam mara 2006. Flera av dom andra Kenyanska löparna kommer säkert också vara i täten.
Etiopen, Mexico och Ryssland har lag anmälda till VM där Världscupen ingår. I lagtävling räknas lagets tre bästa löpare. Etiopien har ett jämt bra lag med löparna samlade med personbästa mellan 2.24 till 2.27, och Ryssland och Mexico har sina toppar i Galina Bogomolova (2.20.47) respektive Madia Perez (2.22.59)
Regerande mästarinnan Paula Radcliffe kommer inte till start. Han har haft ett löparuppehåll eftersom hon i januari blev mor (dottern Isla) för första gången. Paula hade som ambition att göra comeback, men känner sig ännu inte redo för storloppen.

Norden har tre löpare med, dels vår egna SM vinnare från Stockholm Marathon Anna Rahm. Anna har visat säkerhet i lopp efter lopp, och med ett smart lopp kommer hon säkert nå en framskjuten passering. I mästerskapsammanhang gjorde hon ett bra lopp vid EM ifjol där hon blev 16:e tjej. (läs intervjun med Anna, länk nedan).
Stockholm fick Anna se sig besegrad av norskan Kirsten Melkevik Otterbu, som troligtvis är den i fältet som tränar mest antal km i veckan. Kirsten har uppgivet att hon tränar mellan 30-35 mil per vecka. Med personbästa på 2.31.20 är hon lite efter de allra bästa med vid loppet i Stockholm visade hon att hon klarar värme riktigt bra.
Danmark har också en löpare med, Anemette Aagaard, som gjort några sekunder bättre än Anna, när hon satte personbästa i våras med 2.35.00.
I den rådande tuffa väderleken i Osaka kan man förvänta sig ett avaktande lopp, men oftast brukar några av huvudfavoriterna sätta in en stöt relativt tidigt. Hur det blir med det ser vi alltså med start 24.00 natten mot söndag.

Mer om VM i friiidrott 2007