När ska man åka?

Dra nytta av träningslägret som ett hägrande mål. Lägg den långt in på en svår period då mycket träning ska genomföras och det svenska vädret är som värst. Traditionellt sett blir det under den andra halvan av vintern, då mörkret ännu inte släppt sitt grepp om landet och kylan, eller än värre halkan, hämmar alla snabbare former av löpning.

Den som förbereder Stockholm Marathon har till exempel en tung träningsperiod i mars som kan vara mycket lättare att genomföra på varmare breddgrader. Andra föredrar att åka redan i början på vintern då de riskerar att bli deprimerade av det begynnande mörkret och att det är som längst till nästa sommar.

En vecka är fullt tillräcklig omfång för de allra flesta, inte bara för att kan vara vad man har råd att vara borta från arbete eller studier utan också för att längre perioder med högre kvalitet kräver en mer gedigen träningsbakgrund. En förlängd helg på tre-fyra dygn kan vara fullt tillräcklig som avbrott och inspirationsgnista.

Var ska man åka?

Eftersom resor har negativ effekt på träningen är det rena självmålet att åka långt bort för ett läger. Om man bara har en vecka på sig ska man inte tappa bort två eller ännu fler dagar på förflyttning, allra minst till en annan tidszon som orsakar jetlag. Långa flygresor till ett kraftigt skiljande klimat är för många mer än vad immunförsvaret klarar av och att vara krasslig halva tiden lägger inte grunden till ett lyckat träningsläger.

Välj därför ett område som helst innebär högst en halv dags resa från dörr till dörr och som har erkänt stabilt väder under den aktuella perioden. Bäst är platser som har ”mutats in” av andra löpare. Se till att skaffa information från dem om var man kan springa. Det är nämligen också ett klassiskt misstag att ödsla halva tiden till att leta efter lämpliga träningsmiljöer och hitta det perfekta spåret morgonen som man ska åka hem.

Den som vill förlägga lägret nära stränder ska till exempel kontrollera om de är långgrunda eller om löpbarheten påverkas av tidvatten. Finns det spår i närbelägna skogspartier eller är de avstängda? Allemansrätten är ett svenskt fenomen! Hur hård är trafiken på de närmaste vägarna? Är de fyllda med lösspringande hundar? Hur långt är det till närmaste träningsanläggning för den som vill ha en löparbana eller ett välutrustat gym? Är den öppen för allmänheten eller kommer man bara in på specifika tider? Det finns många frågor som kan vara väsentliga för om lägret ska bli lyckat och det bästa är om andra redan klurat ut svaren på dem.

Man behöver faktiskt inte ta sig utomlands för att skapa ett läger. Ett välbeprövat motionsområde i Sverige kan täcka alla behov. Den förlängda helgvarianten kan till och med tas nära hemmet genom att samla ett träningssuget gäng som har planerat noggrant hur lägret ska genomföras.