Hinner du träna på sommaren?

Så underbart att träna på sommaren, eller hur! Samtidigt är det lätt att tappa träningen när vardagens rutiner försvinner. Här kommer några tips på hur du kan tänka för att behålla din träningsmotivation.

Men oj, en grillkväll kom i vägen. Nej, jag måste faktiskt åka och bada med barnen – jag tränar i morgon istället. Mmm, mysigt med lite vin på uteserveringen med tjejkompisarna. Pust. Det är så varmt, jag tränar när det blivit lite svalare. Känner du igen dig? Du är långt ifrån ensam om att ”glömma” träningen på sommaren, trots att du har längtat så efter den.

Så här får du träningen gjord:

1. Träna på morgonen eller kvällen.
Även om det känns härligt att träna i värmen – tänk på att det också är krävande att träna i solen under riktigt varma dagar. Att träna på innan solen börjat värma ordentligt är smart. Då har du dessutom resten av dagen över till annat. Vill du hellre träna på kvällen så satsa på att träna efter 19. På sommaren får vi ofta lite mer kontinentala vanor – så då passar det ju utmärkt med lite grillat efter träningen.

2. Se din omgivning som en lekplats
Vad finns det i din närhet – både hemma och på eventuell semesterort – som du kan göra. Simma i havet eller sjön. Paddla kajak, träna på utegym, finns det kanske en tannisbana i närheten? Eller en löparbana? Hitta ett berg som du kan gå eller springa uppför. Eller varför inte rent av gå till en lekplats och se vad du kan hitta på där.

3. Tänk utanför boxen
Tränar du regelbundet har du säkert tankar kring vad som är riktig träning. Släpp det. Lek med barnen eller ge dig ut i oländig terräng och plocka blåbär. Gör balansövningar på stranden. All rörelse räknas.

4. Bjud in familj och vänner
Istället för din solorunda med löparskorna på – tänk vad mycket kul du kan göra med familjen. Och varför inte bjuda in grannarna eller ett gäng kompisar. Tips på aktiviteter: fotboll, beachvolleyboll, brännboll, kull, idioten på en strand rätt ut i vattnet och tillbaka. Det är bara att använda fantasin.

5 Träna med kroppen som redskap
Du kommer väldigt långt bara genom några enkla styrkeövningar som du kan göra hemma, på stranden eller var du nu befinner dig. Även om ungarna skäms ögonen ur sig när du börjar med dina squats och armhävningar på beachen – låt dem göra det. Googla på ”styrketräning kroppsvikt” så får du mängder av övningar.

6.  Planera mera
Du kanske inte gillar att ta träningen på uppstuds. Gör då en sommarträningsplan så att du kan hålla dig till dina rutiner – även om det är andra rutiner än resten av året. Bestäm hur många träningspass du vill få in per vecka. Bestäm vad du vill göra, vilken dag och vilken tid på dygnet. Skriv ner din plan och sätt upp den på kylskåpet eller på annan väl synlig plats.

7. Glöm inte vardagsmotionen
Det där du gör lite varje dag utan att du tänker på det är så mycket värt. Cykla eller promenera till stranden – att ta bilen om du har under 5 km är helt förbjudet. Lek i vattnet. Och det klassiska – gå i alla trappor du hittar. På sommaren behöver du ofta inte förflytta dig så snabbt som möjligt – så ta chansen. Och även om resten av familjen tar bilen så kan ju du promenera, cykla eller kanske jogga.

8. Drick vatten – en självklarhet kanske
Det kan vara tufft att träna på sommaren, och får du vätskebrist blir det ännu jobbigare. Därför ska du helt enkelt inte utsätta dig för det – eftersom det ger dig en dålig känsla och kan få dig att känna dig ur form. Ta med en flaska vatten. Och grunda gärna genom att dricka bra även när du inte tränar.

9. Belöna dig själv
En av de härligaste sakerna med sommarträningen är ju belöningarna. Hoppas verkligen att du inte missar det. Vad är en belöning för dig? Att få ligga i hängmattan och läsa en mysig bok, att äta den där otroligt goda hemgjorda glassen, ett glas vin eller två – eller kanske ett nytt träningsplagg. Hur ofta du ska belöna dig – det får du bestämma alldeles själv.

Lycka till

Av Kristina Lager
insta @kristina_a_lager