14 trailskor i tufft test

Jörgen Lindh och hans testlöpare i full fart ute i terrängen.

De är lägre, har mindre dämpning, grövre sula och tål tuffa tag. Ibland kallas de trailskor eller terrängskor men det är också de här modellerna som klarar hinderbanelopp och prov som Tjurruset och Tough Viking.
Tillsammans med Löplabbet presenterar vi 14 olika modeller och guidar till valet. För det är klart att du som gillar löpning ska ha en terrängsko!

– Löpning i terräng är utvecklande och ett bra sätt att lära sig att springa tekniskt bra, säger testledaren Jörgen Lindh som tillsammans med kollegor på Löplabbet hårdtestat 14 modeller. Många modeller, men inte alla, finns i de egna butikerna. 
På stigens mjukare men ojämnare underlag krävs andra egenskaper än de som de vanliga löparskorna levererar. Därför är terrängskor lägre, har mindre dämpning, men en sula som med smarta gummiblandningar och mönstringar greppar på alla sorters underlag.
– Det är verkligen en annan känsla att springa i skogen med en terrängsko, fortsätter Jörgen Lindh.
– Du landar i de lägre skorna mer mitt på foten, du bromsas inte lika mycket i isättningen och får helt enkelt ett mer aktivt steg.
– Det här gör att terränglöpning också är ett sätt att träna upp sig och att kanske springa mer tekniskt rätt.

Löpning på gator, vägar och löpband kan vara monotont där varje steg ser likadant ut. I terrängen får foten parera hit och dit för ojämnheter, slipprigt underlag, rötter och stenar. Kul men jobbigt när även fler muskler aktiveras.
– Är man helt nybörjare med terrängskor så är det bra att under några månader vänja sig och successivt träna upp sig. Kanske springa med skorna i handen till spåret eller skogen och börja med 10-15 minuters löpning i de nya skorna och sedan öka långsamt. 

Men nu till saken, vilka skor ska man välja? Hur ska man tänka när man ska välja terrängskor?

  • Tänk på var du ska springa någonstans. Obanat eller grusväg? Hur långt? Ska man springa längre distanser, kanske ett fjällmaraton, bör man satsa på en lite mer dämpad sko. Har man transportsträcka till skogen ska skon även klara lite asfaltslöpning. Vill man ut i lite mer teknisk terräng och springa orientering är även ovandelens hållbarhet viktig.
  • Välj en sko som sitter bra på foten. Foten får inte halka kring i en terrängsko. Men samtidigt handlar det inte om att pressa ner foten i en för trång sko. Känns skon för trång men rätt i längd, välj en annan modell. Det är inte säkert att skor med högt testbetyg passar just din fot.
  • Pronationsskydd, de kilar som i konventionella löparskor kan finnas inbyggda för att undvika att foten sjunker inåt i steget, finns inte i terrängskor. Med ett steg som landar närmare marken blir den inåtroterande pronationsrörelsen helt enkelt mindre. Inte alla men några modeller fungerar bra med fotbäddar för de som har egna anpassade innersulor. 

Testen har genomförts Löplabbet. Tjugo medarbetare från butiker runt om i Sverige som alla är frekventa löpare och med god erfarenhet av att testa och utvärdera skor har testat de olika modellerna..Förutom månader av prövning hos testlöparna har en heldag ägnats åt extra tester på samtliga skor. Under denna dag fick alla Löplabbets butikschefer och ledning springa i samtliga modeller på varierande underlag i ett kompletterande parallelltest.

Se alla skor med omdömen och betyg här

Kolla Löplabbets presentation av testet här