Är Nikes unika nya sko bara en kopia?

Läcker, helrätt och streetsnygg. Nya Nike Epic React Flyknit är årets stora nyhet när det gäller löparskor från Nike. Men stopp! Har vi inte sett den förut? Till både utseende och konstruktion är modellen misstänkt lik konkurrenten Adidas succé Ultra Boost. Jämför gärna de båda skorna på bilden ovan – och det är inte bara utseendemässigt som skorna är lika som bär.

Om Adidas Ultra Boost är förebilden så har Nikes ingenjörer fått använda all sin uppfinningsrikedom och kunnande för att göra en sko som kan matcha Adidas succé. Frågan är om man lyckats. Vi jämför lite snabbt:
• Mellansulan är i båda modellerna helt synlig i ett mjukt patenterat specialmaterial. Materialet hos Adidas har namnet Boost, använt i många av Adidas löparskor i flera år och fullt ut i Ultra Boost där materialet är synligt. 
Nike har gjort sin egen blandning av plastskum. React har testats i basketskor och några modeller löparskor men det är först i Nike Epic React Flyknit som man tar steget fullt ut och gör hela mellansulan i det energiåtergivande materialet. 
Nike React-skummet är betydligt mjukare än EVA-baserade skum men också betydligt mer effektivt enligt Nikes utvecklare. Mellansulan har gjorts högre för att förhindra genomslag och bredare för att ge löparen en stödjande bas. För att lösa det utvidgades mellansulan utöver omkretsen av dess övre del runt hälen för att både kunna ge dämpning och den stabilitet som löparna önskade sig.
Trots att sulan är lika mjuk som Nike Lunarlon-dämpningen ska React-konstruktion ge 13 procent mer energi tillbaka i jämförelse.

Nike Epic React Flyknit har endast slitsula längst fram och bak.

Nike skriver i sitt pressmeddlande att React-skumdämpningen är responsiv, lätt, mjuk – och slitstark. Frågan är dock hur materialet funkar som slitsula. För till skillnad mot adidas Ultra Boost som har en slitsula från Continental har Nike Epic React Flyknit endast slitsule-material längst fram i tån och i bakkanten av sulan. Risken för att småsten och grus kommer att fastna är uppenbar.

Lika som bär: Adidas Ultra Boost och Nike Epic React Flyknit.

När det gäller ovandelen handlar det om strumpliknande stickade ovanddelar. Konstruktionen gör plösen till en sömlös del av ovandelen. Detta gör att plösen inte utsätter ovanfoten för tryck som på traditionella skor. 
Adidas har plastdetaljer i hälkappan som ska stadga hälen medan Nike har valt ett mjukare material i sin omfattning av hälen. Notera förresten den speciella hälkonstruktionen med den utskjutande suldelen. Också ett sätt att sticka ut!

Är nya Nike Epic React Flyknit bättre än Adidas Ultra Boost? Tycke och smak får avgöra. Den enda grenen där vi kan mäta i absoluta tal är vikt och pris. Där vinner Nike Epic React Flyknit klart med sina 239 gram (storlek 44 för män). Adidas Ultra Boost i motsvarande storlek väger 313 gram.
Även prismässigt vinner Nike Epic React Flyknit. 1500 kronor mot 1800 kronor för Adidas Ultra Boost.
Nike Epic React Flyknit finns sedan 22 februari i Nikes egna butiker och hos utvalda återförsäljare.