Se upp för de här lågprisskorna

De ser ut som löparskor. De säljs som löparskor. Men, nej lågprismärket Kalenji får underkänt i Sveriges största skotest.
– Fuskbyggen, säger testledaren Jörgen Lindh om märkets två modeller. I videon ovan visar Jörgen bristerna i modellerna Ekiden 50 och Kiprun LD.

Det är fuskbyggen helt enkelt, man spar på material och klarar inte ens grundläggande funktioner

Franska Decathlon håller på att etablera sig i Sverige och i sina sportvaruhus finns välmatade löparavdelningar. Sida vid sida med de etablerade märkena säljs det egna varumärket Kalenji. Instegsmodellen Ekiden 50 kostar 169 kr medan prestigemodellen Kiprun LD kostar 495 kronor.

Marathon.se har genomfört Årets största skotest på Internet sedan 1997, en test som startade i mitten av 1980-talet i tidningen Jogging.
Aldrig tidigare har billiga ”bensinmacksskor” testats eftersom de inte på samma sätt marknadsförts som löparskor. Men när stora Decathlon plockar in ”bensinmacksskorna” på löparavdelningen så tar vi även med dem i Årets största skotest.

Sveriges sämsta löparsko

De 60 andra modellerna i Årets största skotest håller bra klass, men Kalenjis båda modeller är sämst i hela skotestet.
169 kronors-skon Ekiden 50 får omdömet Sveriges sämsta löparsko och det lägsta betyget en modell fått under 2000-talet.
495-kronors-skon Kiprun LD ser ut som andra dyrare löparskor men visade sig sakna viktiga konstruktionsdelar. Med en brygga mellan framdel och häldel hade skon kanske till och med klarat godkänt betyg.
– Det är fuskbyggen helt enkelt, man spar på material och klarar inte ens grundläggande funktioner, säger Jörgen Lindh.
– De är lika bra som att springa i vanliga sneakers eller rättare sagt, lika dåliga.

Kvalitetet kostar
I videon visar Jörgen Lindh de båda Kalenji-modellerna. Han påpekar att det ofta är riskfyllt att köpa billiga skor.
– Man får vad man betalar för. Dagens löparskor är avancerade konstruktioner, ofta med specialmaterial och patent på olika lösningar. Det kostar.

Decathlon är egentligen väl medvetna om att Kalenji inte kan jämföras med andra löparskor. Ekiden 50 säljs med brasklappen att man inte bör springa mer än 30 minuter högst en gång i veckan i skorna.

Ta bort dem från löparavdelningen!
När det gäller Kiprun LD så är skon helt enkelt felkonstruerad. Vi vet inte om det är av besparingsskäl eller om det har gjorts något fel i fabriken som mellanfotsbryggan kortats av. Fixar man till det så bör skon klara godkänt, men innan det är fixat bör nog Dacathlon plocka undan modellerna. Eller kalla dem för något annat än löparskor. Ett tips från bensinmacken är att kalla dem för fritidsskor.

[Klicka på skobilderna nedan för att se hela omdömen]