Revolutionerande skonyhet från Ecco

Danska Ecco ger sig på allvar in i löparbranschen. Efter flera års forskande och hemlighetsmakeri lanseras nu konceptet Ecco Biom. Med barfotalöpning som förebild har utvecklarna tagit fram en sko som varken ser ut eller känns som någon tidigare löparsko. Frågan är om Ecco Biom är ett revolutionerande koncept som är bra för löparen eller om det är ännu en gimmick i löparskobranschen.

Sportskobranschen är en storindustri och varje år lanseras nya innovationer med lika stora ord som marknadsföringsbudgetar. Ofta brukar det i själva verket vara småändringar och varianter på kända teman.
Men när Ecco nu lanserar sitt koncept Biom handlar det verkligen om något annorlunda:
• Ovandelen på toppmodellerna är i vitt läder.
• Gummisulan är uppdragen runt skon.
• Häldelen är lägre än i vanliga löparskor.
• Mellansulan har en inbyggd brygga i hålfoten för ökad stabilitet.

Resultatet är en sko med en som känns väldigt speciell. Den är på gränsen till stum och hård. Löpsteget blir direkt annorlunda. Det här är dock något som Eccos utvecklare är väl medvetna om.
Med skorna följer ett träningsprogram hur man de första sex veckorna kan träna för att anpassa sig till de nya skorna.

Skeptisk skoexpert
– Tanken med att stärka musklerna i fötterna är jätteintressant, säger Löplabbets expert Jörgen Lindh.
- Men det gäller att hitta kunder som är väldigt förstående för vad de köper. En motionär som köper Biom och inte får rätt information kommer med all säkerhet tillbaka arg och skadad. Skorna kan vara bra för ultralöpare och triatleter som letar nya grejer hela tiden. Tanken är lite densamma som Nike Free och den blev ingen succé.

Proneringen blir större i Biom-skorna

– Visserligen har vi börjat tänka lite annorlunda och tillåta lite mer pronering när vi låter de potentiella köparna testa på löpbandet, säger Jörgen Lindh. Alla tillverkarna jobbar mot att vinkla upp skon och få en snabbare markisättning, det är inget unikt för Ecco. Men Biom-skon är extrem.

Testlöparen har vant sig
Peter Ahlstedt i Jönköping har provat Eccos Biom modell B i jakläder under tre månader.
– Min första tanke när jag såg skon var; Att vad är det här för något? Jag tyckte den var rätt ful. Men efter att ha sprungit i den ett tag är jag positivt överraskad, säger 52-åringen som växlat mellan sina vanliga Asics Nimbus och Biom-skorna.
– Ungefär vartannat pass har jag kört med Biom. I snitt kanske två gånger i veckan.
Har du märkt något speciellt?
– Först tyckte jag den var lite fladdrig och instabil. Men det kanske finns någon tanke bakom det. Dessutom tycker jag att jag har vant mig nu. På något sätt vinner den i längden, säger Peter efter alla rundor runt Munksjön och Rocksjön.

Prislappen avskräcker
Finns det något på pluskontot?
– Passformen. Den sitter hur skönt som helst. Följsam runt foten och väldigt lätta.
Peter har gjort 2.50 på maran, men springer nu bara för hälsans skull.
Fick du någon oväntad träningsvärk när du började springa med Biom?
– Ja, under foten. Det var något helt nytt, men har väl att göra med att fotisättningen blir mer platt. Det har försvunnit med tiden.

Priset på det paret du har provat ligger på 2 000 kronor. Skulle du köpa skon?

– Nej, inte om de är så dyra. Runt 1 000-lappen så skulle jag fundera på det. Men det är ändå en sko som håller för mer än vad det ser ut som i början.