Så gör du rent dina löparskor

Ta hand om dina löparskor och håll dem fräscha så håller de också längre.
Här har du tips om vad du använder och hur du gör.

1. Tvätta skosnörena
Börja med att ta bort skosnörena och skrubba dem ordentligt med en intvålad tandborste på en tvättbräda eller vask. Tänker du tvätta dem i tvättmaskin med dina andra kläder, lägger du dem inuti en påse eller fäster dem på en ficka för att undvika att skosnörena kommer bort.
Du kanske har märkt att vita skosnören är det första som visar smuts, så det gör mycket att att bara tvätta dem (eller byta dem mot ett mörkare par) för att skorna ska få ett nyare utseende.

2. Förbehandling – När du tvättar löparskor

Innan du sätter skorna i vatten, var noga med att borsta bort all lös smuts Var riktigt noggrann. Använd en tandpetare, bomullstops eller nål för att komma in i alla små utrymmen. Med att börja med att ta bort så mycket smuts som möjligt undviker smutsen att bita sig fast i tyget och gör inte vattnet så smutsigt.

3. Tvätta löparskor med en tvättsvamp

Använd en mjuk trasa eller tvättsvamp, varmt vatten och lite tvättmedel och tvätta nogrannt alla vattentäta delar på skorna som sulan, eventuella reflexer och läderdetaljer. Skorna ska redan nu se bättre ut.
För att lättare få rent tyget, använd en tvättsvamp, mjuk trasa eller borste, rent vatten och tvål. För mer inbitna fläckar, dutta dessa områden med tvättmedel och låt stå i 15 minuter. När skorna ser rena ut torka bort allt tvättmedel med rent vatten och en ren trasa.

4. Torka tvättade löparskor

Låt gympaskorna torka utomhus om du kan, men skydda dem från direkt solljus eftersom färgerna kan blekas. Ett annat alternativ är att torka dem inomhus på en plats med bra luftcirkulation (fönsterbräda, nära en fläkt, luftkonditionering eller torkskåp).
Lägger man tidningspapper i skorna och byter det när det börjar bli fuktigt så torkar de snabbare eftersom pappret absorberar lite av vattnet. Tar man bort innesulorna, tvättar och torkar dem separat så torkar de ännu snabbare.
Torka inte löparskor i torktumlaren eftersom de kan slitas ytterligare där.

Planera i förväg eftersom det, beroende på väder, kan ta flera timmar och
även dagar, innan skorna är torra.