Så hittar du rätt löparskor

Oavsett om man springer två eller tjugo mil i veckan är det viktigt att ha ordentliga löparskor för att undvika skador. När man ska köpa riktiga löparskor för första gången så får man ofta kliva upp på en spegellåda och sedan springa på en löpband. Allt i syfte att hitta en sko som passar just dig. Men vad är det egentligen skoexperten tittar efter?

Spegellådan
Det första man som ny kund får göra i löpskobutiken är att ta av sig barfota, rulla upp byxbenen och kliva upp på en spegellåda. Där får skoexperten en uppfattning om hur foten ser ut – om den är bred, låg, hög etc och om det finns några defekter på de. Man ser också om det inre fotvalvet är högt eller lågt och hur det belastas.
Om det uppstår en linje på yttersidan av foten så är steget neutralt. Det betyder att fotens lutning inåt är marginell. Om foten har en tydlig lutning inåt kallas det överpronation. Lutar den däremot utåt, vilket är mindre vanligt, så kallas det underpronation eller supination.
Genom att böja knäna framåt/inåt så ser man om fötterna tippar inåt eller utåt eller om steget är neutralt, det vill säga ingen snedbelastning.
På spegellådan ställer skoexperten en rad frågor till löparen: Uppstår någon speciell smärta vid löpning som kan tänkas bero på felaktiga skor? Är det någon speciell typ av sko som inte passar löparen? Och så vidare. Utprovning av skor är en dialog mellan löparen och experten där de tillsammans hittar fram till rätt sko. Löparen vet ofta mer än han/hon tror.

Löpbandet
Oavsett vad spegellådan visar så får alla löpare först springa med en neutral sko på löpbandet – en sko som inte är uppbyggd på någon sida. Detta eftersom man på bandet ser löprörelsen i sin helhet. Hastigheten anpassas efter personen men är generellt sett låg. Löpningen filmas hela tiden.
Därefter plockar skoexperten fram några olika modeller beroende på vad spegellådan visade. Skoexperten plockar sedan fram olika märken tills löparen hittar en som känns bra. Då är det dags att provspringa den på löpbandet. Dels för att se om modellen passar steget men också för att löparen ska få en helhetskänsla för skon: känns snörningen och hälgreppet bra? Är det tillräckligt med utrymme framtill i skon? Och så vidare.
Efter varje skotest så utvärderas det hela utifrån filmen. Där kan man visa löpningen i slow motion och även frysa bilden och gå framåt ruta för ruta.

Skoinlägg och andra hjälpmedel

De allra flesta människor klarar sig med någon av de många olika typer av löpskomodeller som finns. Men när löparskorna inte räcker till så finns det en rad olika typer av skoinlägg att ta till. Dels finns det standardinlägg som man själv kan köpa och anpassa, dels finns det speciella fotbäddar som tas fram av en expert.
När det gäller standardhjälpmedel så finns det skoinlägg som man köper och hettar upp och sedan ställer sig i skorna med så att de formas efter foten och skon.
Bland de mer avancerade inläggen finns så kallade fotbäddar där foten skannas med hjälp av en tredimensionell laser. Fotbädden görs av det värmeformbara materialet polyretan som sedan placeras i skon. Det går också att göra inlägg utifrån gipsavgjutningar.
När man ska hitta rätt löparsko så är man två om det – skoexperten och löparen. Kommunikation och samarbete är vägen fram till den sko som passar just dig bäst!