Skumplast från rymden ger lättare skor

Att löpskotillverkningen nu mer är relativt avancerad råder knappast några tvivel om, men att det gått så långt att man tagit rymdteknologin till hjälp känns nästan lite overkligt. Men det är just vad man har gjort! I jakten på att göra sina skor lättare har nämligen det amerikanska skoföretaget NIKE använt rön från bland annat rymdforskningen.

Med nya material lanseras nu en helt ny produktfamilj löparskor där allt har gjorts för att få fram löparskor med lägsta möjliga vikt och bästa möjliga passform.
Nya Nike Lunar Trainer+ är ett exempel på vad man lyckats åstadkomma med de nya konstruktionerna; skon väger 225g (i storlkel US 10) vilket är betydligt lättare än andra likvärdiga modeller (Asics DS Trainer till exempel ligger på 269g.

FlyWire – inspirerat av världens kabelbroar

Det hela började egentligen för flera år sedan då ett gäng NIKE-tekniker satt och klurade på lösningar för att ”deffa” dagens löpskor. Inspiration hämtades direkt från dagens kabelbroar och i ett system som kallas FlyWire, vilken är en teknologi som består av ett antal mycket tunna fibrer som håller foten på plats genom en ”solfjädersdesign”.
För att minska vikten så mycket som möjligt jobbade man efter idén att man bara skulle ge foten stöd där det var absolut nödvändigt.
I den extrema Zoom Victory Track Spike är det 116 sådana fibrer som håller foten på plats. Med sina ynka 93 gram är denna spiksko den i särklass lättaste modellen som finns ute på marknaden i dagsläget (än så länge endast i USA).
Designen i sig gör att relativt tunna fibrer kan stå emot avsevärda belastningar. Den första prototypen gjordes med Kevlar, men utvecklarna lät sig inte nöjas utan fortsatte sitt sökande efter ett extremt starkt men ändå flexibelt material. Efter mycket letande fick man tillslut fram en riktig superfiber kallad Vectran.

I förhållande till sin tjocklek är dess styrka minst sagt imponerande. Kolfiber är förvisso starkare (32 gram per denier jämfört med 28 för Vectran), men då kolfibermaterialet har en obefintlig flexibilitet går det inte att använda inom skotillverkning. Vectran däremot är flexibelt samtidigt som det endast töjer sig 1% och är 5 ggr starkare än stål per viktenhet!

Lunar – skumplast från självaste NASA

När man nu kommit på något så revolutionerande som kabelbrodesignen, ville man utveckla konceptet och om möjligt applicera den på vanliga löparskor. Ytterligare en ny teknologi (Lunar Foam) vaskades fram och plötsligt hade man extrem styrka i kombination med ett otroligt lätt men väl dämpande material. Den nya skumplastteknologin hämtades direkt från rymdforskningen, där viktfixeringen liknar den på NIKE.

Lunar är en ny superlätt skumplast som är en kombination av EVA (Ethylene-Vinil-Acetate) och ett specialgummi kallat Nitril. Resultat: Låg vikt, hög elasticitet (respons) och bra hållbarhet (komprimeras relativt långsamt). Genom att kapsla in Lunarmaterialet i ett skal av Phylon och designa mellansulan som ett dragspel skapade man bra stabilitet och kontroll i skon. Yttersulans utformning förstärker en mjuk stötdämpning med snabb återgång.

Nike Lunar Racer är en av ett antal modeller som använder sig av den nya teknologin. En superlätt tävlingssko för 10K och uppåt. Den väger 155 gr i US 9 herrmodell (snittvikt på en tävlingssko är ca 170 gram) och ger trots detta en hel del stötdämpning.

Nike Lunar Trainer+

En annan intressant sko är den lätta träningskon, Nike Lunar Trainer+ som vi nämnde tidigare. Den tycks med fördel kunna användas även på vanliga distanspass, särskilt om man ser till tryckfördelningen som uppstår under foten med Lunar.
Bilden nedan visar trycket som uppstår i en ”vanlig” löpsko (vänster) och trycket som uppstår vid användandet av Lunar skumplast. Röd färg indikerar det områden där mest tryck förekommer, med andra ord förekommer väldigt mycket tryck på häl och under stortåleden i vanliga löpskor medan det i Lunar-skorna är ett mycket mer jämt fördelat tryck, vilket enligt tillverkaren skall ge en skönare och mjukare känsla.