Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Guiden till fyra smarta löparklockor

Först kom stegräknarna, Sedan pulsmätarna. Med de första GPS-klockorna kom möjligheten att mäta distans. Utvecklingen inom sportelektronik går snabbt.
2014 års sportklockor är avancerade träningsinstrument. Vi har testat premiummodellerna från adidas, TomTom, Garmin och Suunto. Alla späckade med nya funktioner och spännande ny teknik.

Om man vill vara mer noggrann och få fler värden för att utveckla sin löpning så är de avancerade sportklockorna överlägsna mobiler.

Utvecklingen med nya funktioner är nödvändig för sportklocktillverkarna. Smarta mobiler med inbyggda GPSer är den stora konkurrenten. Med gratis eller bllliga appar som Nike+ och Runkeeper förvandlar löparen sin smartphone till en distansmätare nästan i samma klass som de renodlade armbands-GPSerna.
– För den som nöjer sig att mäta distans funkar smarta mobiler bra, säger Jörgen Lindh, utrustningsexpert på Löplabbet.
–Om man vill vara mer noggrann och få fler värden för att utveckla sin löpning så är de avancerade sportklockorna överlägsna mobiler.

Garmin kom med sina första Forerunner-modeller i början av 2000-talet. De första GPS-klockorna som verkligen funkade för löpare. Med modeller som 205 och 305 satte man standard. De tog många år innan Garmin hade någon riktig konkurrent. Nu finns en uppsjö av märken och modeller på marknaden. I testet har vi valt att titta på premium-modellerna Adidas Smart Run GPS – 4000 kr
Garmin 620 – 4300 kr (med pulsband)
Suunto Ambit 2 – 3800 kr (med pulsband)
TomTom multisport – 1500 kr (med pulsband)

Det här är alla avancerade utbyggbara GPS-enheter. Lägg till en fotpod när du springer inomhus. Eller ett pulsband som trådlöst för över pulsen. Om man inte som adidas mäter pulsen med ultraljusscanner i armbandet.
Accelerometer är en ny funktion som Garmin 620 och Suunto Ambit2 använder för att mäta sträckor på löpband inomhus men även kadens.

Batteritiden problem för vissa
Med många nya funktioner och en enhet som ska ta emot och behandla mycket data så slukar flera av modellerna snabbt sin batteritid. Ibland irriterande kort.
De rutinerade användarna sätter alltid sin enhet på laddning mellan passen. Glömmer man att ladda och inte har stängt av kan man räkna med att displayen är blank nästa gång GPSen ska användas.
Det är tveksamt om adidas och TomTom ens klarar ett maratonlopp. De mer rutinerade tillverkarna Garmin och Suunto har lyckats få upp batteritiden, men har svårt att nå upp till de angivna tiderna när vi har testat:
Adidas smart Run GPS - 1,5-5 timmar
Garmin 620 - 10 timmar
Suunto Ambit2 - 16 - 50 timmar
TomTom multisport - 5 timmar

Lång väntan - men inte längre
En annat irritationsmoment för GPS-löparen i allmänhet är väntan på att mottagaren ska hitta satelliterna. Medan man står med sin armbands-GPS hojtar kompisen med sin iPhone-app att han vill börja springa. Förklaringen är att mobilen tar även tar hjälp av mobilnätet i positioneringen.
Men de de nya smarta enheterna vi testat är snabbare än tidigare på att hitta satelliterna. Med några inställningar på TomTom Runner och Garmin 620 så reduceras väntetiden till nästan ingenting allls. Äntligen som vi vill att det ska funka alltså.

Samlar information om träningspassen
De avancerade sportklockorna skulle man kunna kalla för handledsdatorer. Vad de gör att samla in information och sammanställer den. Ibland visas datan direkt på displayen, ibland måste man exportera den insamlade datan till en webbplats där den kan visas. Samtliga märken i testen har sina egna hemsidor för detta. Med hjälp av den insamlade datan kan man se på sin träning. Inte bara distans, utan kanske även puls, stegfrekvens med mera. Plattformarna för att ta hand och analysera datan uppdateras fortlöpande.

Dags för en standard
I den bästa av världar skulle man kunna använda samma pulsband, fotpoddar och andra enheter som kan kopplas till de avancerade GPS-klockorna. Två standarder konkurrerar nu med varandra. Dels Bluetooth som TomTom och adidas använder. Dels Garmins ant+ som används av Suunto, Polar och ett 30-tal olika tredjepartsutvecklare som gör pulsband och fotpoddar. Även vissa mobiltelefontillverkare använder tekniken.

Fyra premium-produkter - fyra vinnare
I testen vintern 2013/2014 har vi tittat på respektive varumärkes stolthet. De här premiummodellerna tävlar inte alltid med varandra. Med olika funktioner skapas en egen profil och målgrupp.
Respektive modell finns mer beskriven på vår testsida.
Se även Anders Szalkais artikel om hur han använt Garmin 620.

Samtliga enheter har sina för och nackdelar, men de är inte rakt av jämförbara med varandra. Det märks att varje märke har försökt att hitta sin nisch.

Vi väljer:
 TomTom Runner - om priset kommer först

2000 kr är halva priset mot de andra premiummodellerna. Att satelliterna hittas snabbt gillas också. Snygg design och lätt att handha. På minussidan kommer en lite ruggig programvara, frånvaro av vissa elementära funktioner som att spara mellantider, men redan under testtiden har programvaran uppdaterats och förbättrats.

Vi väljer:
 Adidas Smart Run– för den smarta pulsmätaren och musiken

Att ta pulsen utan att behöva använda ett bröstband har många klurat över. Adidas är först att lyckas bygga in mätinstrumentet i klockenheten. Men man måste vara noga med att armbandet sitter tätt och rätt för att det ska fungera. adidas är också först med att kunna lagra musik i klockenheten. Med bluetooth-teknik strömmas musiken till trådlösa hörlurar. Baksidan av allt i en enhet är strömförbrukningen. Med alla funktioner igång samtidigt så drar man snabbt ur batteriet.

Vi väljer:
 Suunto Ambit2 – för triatleten och multisportaren.

Med möjligheten att ställa om hur ofta GPS signalen mottas har Suunto den teoretiskt längsta drifttiden. För den som vill ha en enhet som kan klara ett ultralopp, Vätternrundan eller något annat längre äventyr kan Suunto Ambit2 vara valet. Suunto har trots många år på marknaden aldrig riktigt lyckas flirta sig in bland löparna. Inte heller Ambit2 kommer att lyckas, men för den som vill ha en enhet som kan mäta hur långt du simmat, eller som uppsamlingsenhet för alla cykeldata fungerar den säkert bra.

Vi väljer:
 Garmin 620 - för avancerad löpträning.

För den som vill träna löpning rationellt är det intressant att få information om sin löpning. Nya Garmin 620 har möjligheterna att registrera och samla in det mesta. GPSen ger farten och distanse, med pulsband fås hjärtfrekvens och anstränginng, med accelerometer fås stegfrekvens (kadens). När datan behandlats får vi löpekonomi och annan nyckelinformaton.