Snabba skor till små fötter

Att använda riktiga löparskor är viktigt för alla som springer. Det gäller alla åldrar och även för de yngsta finns fotriktiga löparskor anpassade just för dem. Och det är viktigt att redan i unga år använda bra skor eftersom det är fötterna som ska bära en genom livet.

Passformen är viktig så köp inte för stora löparskor för att de ska räcka längre.

Oavsett när man börjar med löpning så är det viktigt att ha bra skor.
Barnskor är uppbyggda på samma sätt som löparskor för vuxna. Skillnaden är att de har mindre stötdämpning. Barn är lätta, de springer inte så långt och växer ganska snabbt ur skorna.

– Det är ganska vanligt att barn ärver skor efter syskon och det är inte bra när det gäller löparskor. Dåliga skor kan deformera fötterna som dessutom är extra känsliga när de växer. Dåliga skor är den främsta orsaken till dåliga knän, rygg- och bålproblem senare i livet, säger Löplabbets Tommie Nordh.

Fötterna tillhör de kroppsdelar som snabbast växer färdigt. Detta sker i 13–15-årsåldern. Fram till dess är det viktigt att byta skor i samma takt som fötterna växer.

– Passformen är viktig så köp inte för stora löparskor för att de ska räcka längre. Det bör finnas fem millimeters utrymme framme vid tårna och i runt hälen är det viktigt att skon inte sitter för löst, fortsätter Tommie.

Viktigt med snörning

Många yngre tenderar att inte dra åt skosnörena vilket inte är bra. Det är också vanligt med kardborrband istället för snörning vilket inte är att rekommendera för löpare.

– Det är med hjälp av snörningen som man låser foten i hälkappan och skapar rätt komfort. Med snörningen kan man skapa en jämn belastning på foten med betydligt större variationsmöjligheter än kardborrband, förklarar Tommie.

Barnskor har ofta en fast innersula vilket inte är helt bra.
– Jag tycker att man ska riva ur den och lägga i en uttagbar, mjukare sula. Den kan man byta vid behov och det är lätt att tvätta och torka den, säger Tommie Nordh.

Löparskor för barn tillhandahålls av de flesta stora skotillverkarna och finns både som väg- och terrängsko från storlek 28 och uppåt. De kostar mellan 400 och 600 kr vilket kan jämföras med vuxenskor som kostar från 1000 kr och uppåt.

– Det finns också trailskor som många föräldrar köper. Det är allroundskor som håller bra och kan användas till annat också, säger Tommie.
Löparskor fungerar utmärkt också att gå i men man ska undvika att spela fotboll med dem. Det håller de inte för.