Löparna ställer allt högre krav på skorna

Skorna får 2010 överlag aningen sämre betyg än 2009. Tommie Nordh, som är ansvarig för testet, tycker inte att skorna blivit sämre. Han tolkar istället de lägre betygen med att testlöparna nu ställer högre krav.

Sett över ett antal år så har skorna blivit lättare och smidigare samtidigt som de fått bättre dämpning.
Skoexperten Tommie Nordh

– Löparna är mer krävande idag än för några år sedan när de väljer skor. De har större erfarenhet av löpning och vet vad de vill ha när det gäller skor.
– Detta märks också på testlöparna som i hög grad är samma personer som testade fjolårets skor. Trots att skorna knappast har blivit sämre än fjolårets modeller är det färre som får högt betyg
– Precis som i fjol har vi testat 62 modeller. I år är det färre modeller ån förra året som fått minst 4 i betyg.
– Är det minsta lilla grej som är fel så är löparna inte nöjda.
– Kraven på skoföretagen ökar.

Tommie Nordh har i drygt 15 år ansvarat för det största svenska testet av löparskor. Han är sedan 40 år en passionerad löpare med meriter från landslaget. Tommie har gjort över tusen tävlingar. Han arbetar på Löplabbet.

Utveckling under lång tid

Flera av de mest populära löparskorna har funnits med i 10–20 år. Ett exempel är Asics Kayano 16 är en av de skor som fått högsta betyg i årets test. Siffran 16 innebär att detta är den 16:e modellen av Asics Kayano.
Tommie Nordh har med stort intresse följt utvecklingen sedan 70-talet. Han konstaterar att det inte finns några stora nyheter när det gäller årets löparskor.
– Det är inte några stora språng när det gäller utvecklingen av löparskorna. Det handlar istället om mindre förändringar.
– I snitt väger skorna lika mycket i år som för ett år sedan.
– De tre-fyra senaste åren har några skoföretag arbetat med att ta bort sömmar i skorna för att därmed öka löpkänslan.
– Sett över ett antal år så har skorna blivit lättare och smidigare samtidigt som de fått bättre dämpning. Skorna har helt enkelt blivit bättre i takt med att nytt material som kan användas i produktionen kommit fram.
– Skoföretagen behåller de mest populära modellerna och filar på dem.
– Denna utveckling har varit positiv för löparna.

Prisutvecklingen är dock inte lika positiv. Nu ligger priset på en bra löparsko ofta i intervaller 1300–1400 kr vilket är upp till 200 kr mer än i fjol.