Ullstrumpor värmer löpares fötter

Nike Elite Wool Crew Sock är ett exempel på en bra vinterstrumpa för löpare. Med sin blandning av polyester och merinoull håller den fötterna varma,

När Marathon.se skulle hitta värmande löparstrumpor så upptäckte vi att ullen fortfarande regerar, att den fortfarande noppar – men att en del strumpor som säljs som ullstrumpor består mest av syntetmaterial. Två av sex ullstrumpor som vi tittat närmare på består mer av syntetmaterial än ull.

Trots 2000-talets ingenjörskonst som har gett oss otaliga patenterade syntetgarn så finns det inget material som slår ullen. Inte när det gäller att värma när det är riktigt kallt. För det märkvärdiga med ullen är att den behåller sina värmande egenskaper även när den blir blöt.

Hur kan det då vara möjligt? Jo, värmen som utvecklas av ett textilt material vid fuktabsorption kallas absorptionsvärme. Energi frigörs när vattenmolekylerna sänker hastigheten då de går in i fibern. Det gör att man känner sig varm när ett plagg blir fuktigt. Ull har en mycket hög absorptionsvärme och kan absorbera fukt upp till 30 procent av sin egen vikt utan att den känns fuktig eller förlorar sin form.

Långt ifrån raggsocka
Säger man ullstrumpa är det lätt att tänka raggsocka. Men dagens moderna ullstrumpor där man ofta kombinerar den fina merinoullen med en elastisk fiber och en syntetfiber ser ut som de flesta funktionella löparstrumpor.

Alla klarar maskintvätt men inte noppor
Det kan vara lite kinkigt att tvätta ullprodukter. Tänk alla ylletröjor som har krympts av för varm tvätt. Men dagens löparstrumpor klarar 40 grader i maskinen utan att krympa.
Ullstrumpornas problem har länge varit, dyra som billiga, att de noppar efter några tvättar. Inte snyggt, och inte skönt, men svårt att undvika. Ibland kan det bero på dålig ull med korta fiber, ibland är nopporna ett resultat av svårigheten att blanda syntetfiber med ull.


Här är exempel på ullstrumpor för löpare

Toppbilden. Nike Elite Wool Cushioned Crew Sock – 200 kr

Nikes  höga vintersocka har bra passform och extra stödresår över mellanfoten. Dry-Fit-blandningar kan vara lite olika i Nikes produkter. I den här sockan betår den av 53 procent nylon, 43 procent merinoull  och 4 procent spandes. 
[ Finns hos Löplabbet ]

De kallas och säljs som ullstrumpor. Men det finns anledning att kolla hur många procent ull det verkligen är i strumporna.

1. Löplabbet Merino Strumpa - 120 kr

Löplabbets strumpa tillverkas i Sverige av Bola med 90 procent merinoull. Strumpan är följsam och har mycket hög fuktransport. Specialstickade zoner ger maximalt skydd mot skav och blåsor. En annorlunda detalj är att varje storlek har olika färg på Löplabbet-texten för att det ska bli lättare att hålla reda på olika par i en familj.
[ Finns hos Löplabbet ]

 

2. Falke RU4 Wool - 200 kr

RU4 Wool från FALKE imponerar främst med att ha luftigt merinoull i skaftet, som ger god temperaturreglering och ett bra klimat inne i skorna. Liksom i många andra "ullstrumpor" är det mer syntetmaterial i strumpan 38 procent polypropylen och 27 procent polyamid. Resterande 35 procent är Merinoull.
[ Finns hos Löplabbet ]

 

3. Sealskinz Thin Mid Lenght Sock – 500 kr

Sealskinz är något så unikt som 100 procent vattentäta strumpor. Strumporna består av en trelagers konstruktion med merinoull närmast huden, membran i mellanlagret och nylon ytterst för slitstyrkan. Utseendemässigt ser det ut som en vanlig strumpa. Yttermaterial: 87% nylon 13 procent elastan Membran: Hydrophilic Membrane
Foder: 51 procent merinoull, 30 procent polyester, 15 procent akryl, 3 procent elastodien, 1 procent elastan.
[ Finns hos Löplabbet ]

 

4. Salming Running Wool Sock – 129 kr

Salmings löparstrumpa i ull är egentligen lite falsk marknadsföring eftersom den till fyra femtedelar består av syntetgarn 47 procent akryl, 31 procent nylon och 2 procent elastan.
Med 20 procent ull i strumpan får den bara 20 procent av ullens egenskaper, men passformen är skön och strumpan sitter bra på foten.
[ Finns hos Salming ]

 

5. Smartwool - Ultra light - 180 kr

Amerikanska Smartwool hämtar all sin merinoull från Nya Zeeland. I den här tunna strumpan är ullen uppblandad med 42 procent Nylon och 4 procent elastan vilket gör det möjligt att göra en tunn ullstrumpa.
[ Finns hos Zalando ]