Välj rätt i sport-BH-djungeln

Det är vanligt att man köper fel storlek, eller att man tänker mer på utseendet än på funktionen, säger Mia Eriksson som kan det här med sport-BHar.

Visste du att en kvinnas bröst rör sig i genomsnitt 8,38 centimeter för varje steg hon tar när hon springer. Förutom att det är obehagligt sliter varje stöt på vävnaderna så att huden tänjs ut. Forskning visar att rätt sport-bh minskar stötarna med nästan 80 procent. Men det är inte lätt att välja. Experten Mia Eriksson ger goda råd.

Ju stummare tyget är desto bättre är stabiliteten. Glöm inte att även axelbanden ska vara relativt stumma – i alla fall framtill.

– Brösten rör sig väldigt mycket när du springer – och inte bara upp och ner, utan även sidledes, nästan som en åtta faktiskt. Och löpning precis som aerobics är en av de tuffaste sporterna, det gäller att ha ett bra stöd, även för dig med mindre byst, säger Mia Eriksson.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en sport-bh?
– Till exempel att tyget inte är för stretchigt. Ju stummare tyget är desto bättre är stabiliteten. Glöm inte att även axelbanden ska vara relativt stumma – i alla fall framtill. Sen är det viktigt att du väljer rätt storlek. Många köper bh:ar som har för lite kupa och för stor omkrets, och då sitter den inte bra. Mät omkretsen precis under bysten och gå hellre ned något än upp. Om du till exempel har en omkrets på 77 cm – välj hellre storlek 75 än 80 – och prova i stället att gå upp en kupstorlek.

Stor eller lite byst – krävs det olika bh:ar?
– Både och. Har du stor byst så behöver du bättre stabilitet och stöd. Jag har träffat tjejer som kör med dubbla sport-bh för att de inte har hittat någon som sitter bra. Samtidigt kan det vara skönt även för dig med mindre byst att ha ett bra stöd. En bh-top kan till exempel vara svår att få att sitta bra på dig med stor byst, men den fungerar utmärkt för en mindre byst. Ju tyngre byst du har desto skönare är det också med breda och reglerbara axelband.

Vad är det vanligaste misstaget när man köper sport-bh?
– Att man köper fel storlek, eller att man tänker mer på utseendet än på funktionen.

Hur sköter jag min sport-bh?
– För det första är det bra om du har fler att välja på. Ju mer du använder och ju oftare du tvättar, desto snabbare slits de. Gummiband och elastan torkar ut och då kan bh:n tappa lite av sin funktion. Du behöver inte köra den i maskinen efter varje träning, ibland kan det räcka att bara skölja upp i vatten. Sköljmedel ska du aldrig använda. Vid normal användning tycker jag att en sport-bh håller i upp till två år, men för dig med en stor och tung byst slits bh:n snabbare.

Hur ska man tänka med sport-bh när man ammar?
– För det första blir brösten mycket större när du ammar. Jag har själv tre barn och har sprungit under amningsperioden. Brösten är ofta ömma och känsliga. Tänk på att välja en extra stabil bh och låt barnet amma innan du sticker ut på löprundan så slipper du få ont. Dessutom kan det vara bra att lägga i amningsinlägg, ifall du skulle få ”läckage” men även för värmens skull.

• Löpning kräver en stabil bh.
• BH:n ska kännas skön direkt när du sätter på den.
• Kolla sömmar och annat som kan skava och irritera.
• Välj en bh som transporterar bort fukten.
• Vissa har knäppning bak - se till att du kan knäppa även om du är själv hemma.

I slutet av juni kommer vi att publicera ett stort test där tre tjejer med olika byststorlek har testat sport-bh:ar när de löptränat. Håll ögonen öppna!