Daniel tar höjd för topp-tio i EM

Daniel Woldu, Spårvägens FK, vann SM i samband med Asics Stockholm Marathon. Med titeln, ett färskt svenskt medborgarskap och EM-biljett har Daniel fått ny motivation. I vår intervjuserie får vi en färsk intervju från Daniels höghöjdsläger i Etiopien.

Vi kör på 2800-3000 meter men ibland åker vi iväg och tränar ännu högre. Upp till 3900 meter springer vi på. När man väl kommer in i det är det bra.

Spårvägens Daniel Woldu tog årets svenska mästerskapstitel på maraton i samband med ASICS Stockholm Marathon där han sprang på 2.25.50. Tiden räckte för att kvalificera Daniel till EM-laget men avsaknaden av det formella svenska medborgarskapet gjorde att han inte kunde tas ut i truppen. Under sommaren fick Daniel sitt svenska medborgarskap efter att han för över sju år sedan kom till Sverige som flykting från Eritrea.
Med beskedet om svenskt medborgarskap kom även klartecknet för EM.
Daniel har skött sin EM träning på hög höjd i Etiopien och marathon.se fick en pratstund med Daniel när det återstod en vecka till herrarnas EM-lopp.

Hej Daniel, hur är läget och var befinner du dig?

– Tack det är riktigt bra, jag är på träningscamp 40 km utanför ”Addis” i Etiopien. Det är höghöjd, så runt 2800 meter där vi är. Jag åkte hit några veckor efter Stockholm Marathon och jag åker till EM så jag är framme på fredag innan loppet. (reds anm loppet går på söndag)

Hur ser en träningsdag ut på campen?

– Vi kör första passet klockan halv 6 på morgonen och sen har vi pass på kvällen också. Det är bara söndagar vi inte kör dubbelpass.
– På tisdagar brukar vi köra asfalt, och det kan vara ett pass på 25 km där vi först springer lite lugnt men sen ganska snabbt är det 3.20-3.15 minuter per km i fart och sen när vi har 10 km kvar ökar vi till under 3.10 trots den höga höjden. I övrigt springer vi mest i skogen eller på gräs.

Hur mycket tränar du per vecka nu när du är inne i höghöjdsträningen?

– Förra veckan blev det 210 kilometer, så det är bra mängd.

Kör du mycket själv, eller än ni många som tränar tillsammans?

– Nej, nej vi är många som kör tillsammans. På morgonen kan vi vara runt 70-80 stycken som sticker ut, men sen på kvällspasset tränar vi i mindre grupper beroende på vad man har för mål.

Hur är din form nu?

– Min form börjar bli bra nu, första två veckorna när jag kom hit var det tufft. Det är tufft att gå från Sverige och lågland till höjden här. Så i början tog jag det lugnt, men nu har jag tränat bra de senaste veckorna.

Ja, hur är det att träna på hög höjd?

– Det är bra men tufft. Vi kör på 2800-3000 meter men ibland åker vi iväg och tränar ännu högre. Upp till 3900 meter springer vi på. När man väl kommer in i det är det bra.

Förutom träning två löppass om dagen, gör du något annat?

– Ja, utöver löpningen kör jag på gymmet tre gånger i veckan. Men annars inget. Det är träna, äta och sova som gäller här.

Är det många andra utländska löpare på campen och har du träffat eller tränat något med Abeba Aregawi som ju också tränar i Etiopien?

– Nej det är inga andra utländska löpare här just nu, och jag har faktiskt träffat Abeba en gång under perioden här men inget mer.

Du fick vänta på ditt EM-klartecken, hur kändes det när du fick beskedet?

– Det var skönt, jag hade väntat länge på mitt svenska medborgarskap. Så det var skönt när det kom. Första veckorna efter Stockholm tog jag det ändå lugnt, men sen när jag fick beskedet kom verkligen motivationen för att träna tufft och bra till EM.

Nu närmar sig EM-loppet, vad har du för målsättning?

– Jag vet inte riktigt, det är första gången jag springer ett mästerskap så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Men jag är i bra form, så om allt funkar fram till loppet och jag har en bra dag hoppas jag på en topp-10-placering.

Hur ser träningen ut sista dagarna?

– På måndag (reds anm. med knappt en vecka till loppet) kör jag i skogen på 2950 meters höjd, distanslöpning i runt 1 timme och 45 minuter. Sen på tisdag vet jag inte riktigt vad det blir för pass, men normalt kör vi som sagt asfalt då.
– Tränaren på campen brukar komma på morgonen och berätta om upplägget, så jag har inte fått planeringen längre än till imorgon. Men det kanske blir ett lite tuffare pass till innan jag tar det lugnt fram till nästa söndag. Så eventuellt då ett asfaltspass som sista tuffa på tisdag med lite intervaller där.

Det blir en spännande start för Daniel i sitt första maratonlopp som svenska medborgare.
Daniels personbästa är så bra som 2.16.42 från Hamburg Marathon 2013, och kan Daniel upprepa den tiden kan det räcka långt på EM.
Marathon.se önskar lycka till.

Mer om EM i maraton 2014