Szalkai: Musses svåra motståndare

Hemmalöparen Victor Rötlin är regerande Europamästare och en av Mustafa Mohameds svåra motståndare.

Det gick fort och det blev mästerskapsrekord i damernas maratonlopp. På söndagen klockan 9.00 är det herrarnas tur. Sverige kommer med fullt lag, sex löpare med Mustafa Mohamed i spetsen. TV12 och TV4play direktsänder.
Anders Szalkai tror att även söndagens lopp kan bjuda på bra tider och ett spännande lopp.

Favoriterna tog alla medaljplatserna i damernas EM-maraton. Det var, sett till personbästa, de snabbaste löparna som dominerade loppet. Det kan indikera att banan inte nödvändigtvis kräver ett försiktigt lopp vilket kan göra att det även i herrloppet kan bli högre fart än vad de flesta experter förutspått innan EM.

Om man tittar på herrstartlistan finns det fyra löpare med personbästa tider på 2.07, och den som sprungit maran snabbast i fältet är Ukrainas Dmytro Baranovskyy.
Hans bästa tid är dock ända sedan 2006 och senare insatser indikerar inte att han ska kunna vara med att kämpa om segern i loppet. Däremot leder han ett starkt lag från Ukraina.

Klart större favorit är näst snabbaste mannen i fältet regerande Europamästaren Viktor Röthlin från Schweiz som gjort 2.07.23. Han har helt klart mästerskapsrutinen och dessutom säkerligen mycket stöd av hemmapubliken. Ett litet frågetecken dock för hur motiverad Viktor har varit i sin förberedelse då loppet här på EM uttalat är hans avskedslopp som elitlöpare.
De kortare lopp han gjort i förberedelserna inför EM har inte riktigt imponerat, men han har tidigare visat på en fantastik förmåga att pricka formen till mästerskap.
Som hemmanation har Schweiz fullt lag med sex löpare och utöver Röthlin sticker Tadesse Abraham ut med 2.07.45 som personbästa. Han har vunnit i Zurich tidigare och vann stadsmaran här 2013. De kortare loppen Tadesse gjort innan EM indikerar att ex eritreanen är i bra form.

Den fjärde 2.07-löparen är Polske Henryk Szost, som gjorde 2.07.39 så sent som 2012 och har snabbast årbästa i fältet med sina 2.08.55 från tredjeplatsen i Warszawa Marathon.
Precis som hemmalöparen Röthlin har Szost mycket rutin och för nog ses som en av de största favoriterna. Szost är dock inte ensam från Polen, utan alla de fyra anmälda löparna från Polen kan vara med och kämpa om topplaceringar.

Traditionellt brukar Spanien, Italien, Frankrike och Ryssland ha med löpare i toppen på de europeiska mästerskapen, men i år har inget av länderna löpare som riktigt sticker ut i fältet. Marockanskfödde spanioren Ayad Lamdasssem har funnit med i förhandsdiskussionerna inför EM, men enligt uppgift har han problem med en hamstingsmuskel och kanske inte ens kommer till start.

Sverige och Norden då? Snabbaste löparen på pappret är norske Urige Buta som gjort 2.09.27. Det var dock några år sedan han gjorde sin bästa tid, men kanske är han på gång nu.
Sista formtesten innan EM gjorde han i Kraftprovet i Trollhättan där han kom tvåa.
Bland de sex svenskarma sätter vi förstås stört förhoppning till Hälles Mustafa ”Musse” Mohamed som har runt fyra minuter bättre personbästa än näst bäste svensk och dessutom har Musse rutinen från mästerskap.
Sett till personbästa, där Musse har 2.12.28, finns det lite drygt 20 snabbare löpare i fältet. Personbästatiderna säger dock inte allt, och Musse visade ifjol att han kan springa mästerskap på maratonsträckan då han var tredje europé på VM loppet.
Kan Musse hitta rätt i utförslöpningen som är hans styrka finns definitivt en topp-placering inom räckhåll.
Av de fem andra svenska löparna har Spårvägens Daniel Woldu snabbaste tid, och om hans höghöjdsträning i Etiopen gett en fin formtopp kan Daniel definitivt vara med bland dom 20 bästa när EM loppet summeras.
Våra fyra övriga svenska löpare har personbästa på strax över 2.20, och det räcker inte riktigt till topplaceringar, men kan dom precis som de svenska maratontjejerna springa på personbästa kan det bli en bra lagplacering för Sverige och en topp 30 plats i EM loppet individuellt.

Mer om EM i maraton 2014