Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Charlotte jagar EM-formen i backar

Charlotte Karlsson är en av fyra svenska tjejer som får chansen att springa EM i maraton i Zürich lördagen 16 augusti.

2014 års EM i friidrott avgörs i Zürich under mitten av augusti månad och Sverige har lag i den anslutande Europacupen på maraton i både herr och damklassen. Marathon.se räknar ner mot EM loppen genom att intervjua de svenska maratonlöparna.
Först ut är Hässelbys Charlotte Karlsson som kvalade in till EM laget med sin personbästatid på 2.42.48 i Milano Marathon i början av april.

Det liknar ingen maratonbana jag sprungit tidigare. Det är en backe på 1,7 km som ska passeras fyra gånger. Den tror jag kommer vara väldigt avgörande och kommer nog kunna knäcka många.

Marathon.se träffade Charlotte i samband med ett banintervallpass som på Kristinebergs IP i Stockholm.

Du såg stark ut på intervallpasset, vad körde du?

– Jag körde 2000m-4x300m-1000m-4x200 meter, som var lite inriktat mot SM på 10000 meter på fredag (läs 3 dagar efter passet).

Är det ett pass du brukar köra inför tävlingar på 10 km?

– Nja, jag har faktiskt aldrig kört det passet tidigare. Det har blivit så sedan jag började köra med Rubin McRae som nu är min tränare. Han är väldigt mycket för att variera mina träningspass, så jag har inte alls många återkommande pass i min träning nu till skillnad från tidigare där många pass hade samma upplägg och nästan alltid samma pass inför olika lopp.

Tycker du det mer varierade upplägget känns bättre?

– Jag gillar nog båda uppläggen, men det kan vara skönt ibland att inte behöva jämföra med tidigare pass och vet exakt hur fort det borde gå. Idag passade det till exempel perfekt att inte direkt ha någon tidsreferens eftersom jag just nu inte är min mitt livs form. Då behöver jag inte mentalt ta in att det kanske inte går så fort som det gjort tidigare. Nu hade jag ingen referens, och kunde mer utgå från känslan.

Du bytte klubb och tränare i höstas till Hässelby och Rubin McRae, var det den största förändringen träningsmässigt att du varierar passen mer?

– Den största förändringen var nog att jag fick en tränare som inte bara hjälpte mig med löpträningen utan lägger stor fokus vid styrka och rörlighet också. Det har kännts jättebra med tanke på att jag haft en del skadebekymmer tidigare och där kan nog variationen, styrkan och rörligheten minska risken för nya skador.

Du säger att du ”inte är i ditt livs form”, men jag antar att det är målet att vara det på EM?

– Ja, utifrån de givna förutsättningarna siktar jag givetvis på att vara i toppform. Men bakgrunden är att jag haft en ganska jobbig vår. En vecka efter att jag kvalade in till EM laget i Milano Marathon fick jag ont i mitt lårben. Jag har tidigare haft en stressfraktur på liknande ställe men på andra benet, vilket gjorde mig lite orolig. Så det gav mycket löpvila och alternativträning. Det var inte planen, så ingången till EM kunde varit bättre. Men nu är jag hel och det går åt rätt håll. De senaste veckorna har jag kunnat träna på bra och nu ska jag försöka komma i så bra form som möjligt.

Har ni kunnat härleda varför skadan uppkom?

– Jag tror att jag sprang maran lite fortare än vad min kropp var redo för i Milano och sen efter loppet skulle jag med facit tagit det lugnare under några veckor. Men du vet hur det är…
Dessutom har jag kanske inte varit riktigt jämnstark efter min stressfraktur, vilket lätt ger upphov till obalans. Men det börjar som sagt kännas bra nu.

Hur ser tiden ut fram till EM?

– Ja först är det SM på 10000 meter, och sen har jag några tuffare kvalitetspass som jag vill få in. Jag vill framförallt få in några längre tuffare pass. Det saknar jag just nu, visst har jag haft längre pass men dessa har varit uppdelade med viss del löpning och viss del alternativt och nu skulle jag vilja ha något eller några sådana innan EM med enbart löpning.

Vad innebär dessa längre pass rent konkret?

– Runt 20 km distans i lugnt tempo följt av 6-10km i maratonfart. Så passen blir inte längre än 30 km, för jag kör sällan längre långpass än runt 3 mil. Det känns som den långpasslängden räcker för mig.
Sen känner jag att jag vill få in tio stycken ”tusingar” (intervaller 10x1000 meter) som går i snäppet snabbare fart än min maratonfart.

Hur gör du rent praktiskt inför EM, kommer du ladda upp hemma eller åker du iväg på läger?

– Jag blir hemma fram till det är dags att åka till EM några dagar innan loppet.

Jag hörde att du testat maratonbanan i Zürich, vad tyckte du om den?

– Ja, det liknar ju ingen maratonbana jag sprungit tidigare. Det är en backe på 1,7 km som ska passeras fyra gånger, efter 7, 17, 27 och 37 km. Den backen tror jag kommer vara väldigt avgörande och kommer nog kunna knäcka många. Sen gillar jag dock nerförs-biten riktigt bra, där det gick att flyta på bra. Lite som nerför Västerbron. Sedan kan du ju även vara riktigt varmt där nere så det kan bli tufft utifrån den aspekten också.

Har du modifierat din träning något utifrån EM-banan?

– Jo, absolut. Jag har kört mer backe medvetet. Dels mer backar på mina vanliga distansrundor men också konkreta pass med backintervaller.

Vad har du för mål i EM?

– Jag har inte satt upp något mål riktigt än mer än att göra ett riktigt bra lopp. Det är ju svårt sätta ett tidsmål, när man inte riktigt vet hur backen och vädret kommer inverka. Min egen status för jag även lite mer besked runt i samband med SM på 10000 meter. Det var länge sedan jag tävlar, så där vet jag inte riktigt var jag står.

När det kommer till EM veckan, kör du något speciell laddning energimässigt innan loppet?

– Nej, inte direkt men jag försöker äta så mycket hemlagat som möjligt så jag vet att jag får i mig det som min mage mår bra av. Sen är jag extra noga med att ät mellanmål så jag aldrig är tom på energi. Huvudsaken är att min mage mår bra, så jag äter det som jag vet funkar. Sen måste jag ju ändå också tillföra energi under loppet.

Vad tar du för energi under loppet?

– Jag kör sportdryck och sen brukar jag ta tre gel, efter 10-20-30 km. Det kan även bli någon bar om jag känner att jag behöver.

Du satsar ju nu mot EM, men samtidigt jobbar du med att träna och inspirera andra löpare via Runday, hur går det att kombinera?

– Det som är positivt är att jag kan träna på bra tider. Jag kan styra min träningstid själv, vilket hade varit svårare om jag hade haft ett kontorsjobb med fasta tider. Det negativa är att jag ibland får lite för många kilometer med kunder som inte ger min personliga fysiska träning så mycket. Men jag försöker styra över lite av kundlöpningen till att jag cyklar istället.
– Sen är det givetvis tufft ibland att vara egen företagare då det inte är 40 timmars arbetsvecka. Det som dock är väldigt positivt och som väger upp det negativa med råge är att jag trivs oerhört bra med mitt jobb och min vardag. Det mentala har ju stor del i hur man presterar så där får jag väldigt bra positiv effekt.

Marathon.se tackar för intervjun och önskar stort lycka till först på SM och sen på EM loppet i Zürich.

Mer om EM i maraton 2014