Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Hanna - från Tjejmilen till EM på sex år

2008 sprang Hanna Lindholm sitt livs första lopp. Tjejmilen gav mersmak för löpning och efter några intensiva år med löpträning är den 35-åriga Hammarbylöparen klar för EM i maraton.
Marathon se fortsätter här presentationen av de svenska maratonlöparna som springer i EM i Zürich.

Hanna kvalade in till EM laget med sina 2.45.42 som hon gjorde i Hamburg Marathon i början av maj. Tiden räckte dock inte riktigt till en direktplats utan Hanna var uttagen till EM loppet som ”reserv på hemmaplan”, men i och med Isabellah Andersson tvingades lämna återbud har Hanna fått rikta in sig på EM loppet den 16 augusti.
Så sent som förra veckan visade Hanna Lindholm att hon har hittat formen. Nytt personbästa på 10000 meter med 35.07 i SM.
Marathon.se fick veta lite mer om Hanna i en intervju dagen efter ett riktigt tufft pass.

Du debuterade på maran med ditt EM-kvalificerande lopp och jag känner inte riktigt till din löparbakgrund, kan du berätta vem löparen Hanna Lindholm är?

– Loppet i Hamburg var faktiskt inte riktigt debut utan jag sprang Stockholm Marathon både 2009 och 2010. Då sprang jag dock helt utan maratoninriktad träning och helt utan långpass. Jag hade 4.10 ena året och 4.20 andra året.
– Annars började jag min löpning genom att jag 2008 anmälde mig till Tjejmilen och det gick ganska bra utan att jag hade tränat så mycket. (reds anm. ganska bra innebar 42.57 på Tjejmilen utan någon löparbakgrund)
– Så efter det fortsatte jag att springa fler lopp, mest kortare gatlopp men också de två marorna i Stockholm.
– Genom att jag sprang loppen kom jag i kontakt med löparklubben Studenterna som undrade om jag inte kunde börja träna med dom. Så för runt fyra år sedan började jag träna lite mer strukturerat.

Hade du någon annan idrottsbakgrund som grund när du började springa?

– Jag har alltid spelat fotboll, runt 15 år totalt. Ingen riktigt elitnivå, mer än i flickfotbollen,
utan jag spelade som högst i division tre på seniornivå.

När du gick med i Studenterna, vad var din inriktning som löpare då?

– Det var mest mot banlöpning på allt från 1500 till 10000 meter men även kortare gatlopp.
Så ingen maraton träning då.

Du hade inga tankar på maraton direkt med bättre träning än inför dina två första lopp?

– Nej inte direkt, även om jag tänkte att jag skulle pröva det någon gång igen med mer inriktad maratonträning. Att det blev just nu i år berodde på att jag ville testa något nytt igen efter alla kortare lopp jag kört sedan jag började träna mer löpning.
– Jag var mycket sjuk i höstas och tappade lusten lite och tog ett uppehåll. Och sen när jag startade igen kände jag att jag ville ha ett nytt mål.

Var det i samband med din ”nystart” som du bytte klubb till Hammarby?

– Ja, jag blev tillfrågad och det var inte självklart att jag skulle byta, men eftersom jag tappat motivationen lite kändes det ändå som ett klubb byte kanske skulle kunna inspirera.

Vad var det som gjorde att du tappade sugen på löpningen ett tag?

– Jag prenumererade typ på förkylningar hela året och dessutom fick jag ont i smalbenet. Så kroppen var helt enkelt lite slutkörd och då är det givetvis lätt att tappa suget på löpning.

Hur gjorde du för att starta upp igen?

– När jag kom igång igen hade jag en helt annan typ av träning än vad jag haft tidigare. Jag undvek kvalitetspass ganska länge och la en grund med långa lugna pass.

Nu när du tränar för Hammarby, lägger du upp din träning själv eller har du hjälp av någon tränare?

– Till en början körde jag själv, men sedan i våras har jag hjälp av Per Synnerman och det känns bra.

Du blev uttagen som reserv på hemmaplan och fick ju besked ganska nära EM loppet om att det blir en start. Hur har det funkat att ställa in sig på en mara nu?

– Det har varit ganska jobbigt faktiskt att vara uttagen som reserv och inte veta om man skulle få springa. Jag har ju tränat på hela tiden som om jag skulle springa EM loppet men samtidigt så har jag inte haft den riktiga fokuseringen på passen mot EM. Jag hade en backup-plan med en start i Berlin Marathon om jag inte skulle få springa EM så träningen har ju varit maratoninriktade men först efter beskedet att jag får springa i EM har den verkliga motivationen med träning rakt mot EM infunnit sig.

Jag såg att du sprang SM på 10000 meter och det gick bra, hur har sommarens träning gått och hur ser du på din form just nu?

– Jag tycker formen känns riktigt bra och känslan är att jag är starkare än någonsin.

Vilka är dina nyckelpass och vad är den roligaste träningen?

– Förut tyckte jag att de kortare snabbare passen var roligast, men nu har jag kommit in i maratonträningen så är ju långpassen mest givande och blir ju därför också klart roligare.

Hur kör du dina långpass?

– Jag tror jag kör mina långpass ganska snabbt och jag ligger på mellan 30-35 kilometer. Som längst har det blivit 37 km.

Om vi ser på ditt lopp i Hamburg, vad hade du för förväntningar där?

– Jag hade faktiskt ingen aning om vad jag skulle kunna förvänta mig eftersom jag inte hade tävlat alls på länge. Jag hade bara tränat men hade ingen riktig indikation var jag stod.
– Men förhoppningen och målbilden var att springa under 2.46 men jag hade blivit jättenöjd om jag sprungit några minuter långsammare, så det gick verkligen över förväntan.

Under loppet hur var din känsla i ditt första maraton?

– Jag kände mig stark hela vägen, och känslan var att jag skulle klara det, men vid 30 km fick jag riktigt, riktigt ont i låren och det blev värre och värre. Jag har nog aldrig haft så ont i benen, så jag hoppas att jag är lite starkare nu och slipper ha så ont på EM.

Utifrån EM marans banprofil, har du tränat på något speciellt sätt?

– Nej inte direkt, även om jag försök köra lite mer kuperat på mina distanspass. Men inga konkreta backpass. Det blev ju lite sent inpå jag fick klartecken för EM, så fokus nu har mer varit på att få in de specifika maratonpassen som jag tror jag behöver.

Att du har bytt klubb och nu tränar för en ny tränare har det ändrat något i din träning?

– Ja det tycker jag. Jämfört med tidigare så har det nu funnits mer tid för återhämtning inlagt i träningsplanen. Totalt sätt springer jag nog lite färre km än tidigare nu när jag får hjälp med träningsupplägget, eftersom vi plockat bort en del ”junk-kilometer” som fanns med i träningen. Nu har jag mer ett syfte med alla pass.

Du ska ut på ett pass strax, vad står på schemat?

– Idag är det bara ett lugnt distanspass på 50 minuter. Jag körde ett bra pass igår (reds anm. 12 dagar innan EM maran) på 33 km, där jag körde 18 km i runt 4.25 min/km fart och sen hade jag 12 km där jag gick ner till runt 3.50 i fart. Sen en lugn avslutning sista 3 km. Det kändes faktiskt riktigt bra.

Vid sidan om din löparsatsning, vad gör du då?

– Jag är utbildad kemiingenjör och jobbar med kvalitetsvärdering på ett läkemedelsföretag.

Finns det något annat som vi bör veta om Hanna?

– Ja, någon kan ju få uppfattningen att löpning och jobb är mitt liv och till det vill jag tillägga att jag har en dotter som heter Elina och är 11 år. Hon är min trognaste supporter och är den som langar dricka till mig på mina tuffa träningspass.

Det låter som en suverän supporter, Marathon.se tackar för intervjun och önskar Hanna stort lycka till i EM loppet.

Mer om EM i maraton 2014