Fredrik laddar i bergen för EM

Fredrik Johansson har efter sitt personbästa på maraton i april jobbat ännu mer med snabbheten och har under sommaren satt personbästa på 10000 meter.

Fredrik Johansson, Ullevi FK, gör sitt livs säsong. Efter många år som löpare har 2014 inneburit ett resultatlyft. Ett lyft som ger honom en plats i det svenska maratonlandslaget. Häng med och lär känna de sex män och fem kvinnor som representerar Sverige vid EM i Zürich. Kanske finns det också litet inspiration för den egna träningen att hämta.

Maraträningen bygger jag mycket runt splittade eller kontinuerliga trösklar istället för längre snabba intervaller och utöver det blir det backe alternativt något pass kortare intervaller i veckan.

Marathon.se fick tag på Fredrik i Sankt Moritz där han ligger på hög höjdsträning inför EM-starten på söndag.

Vi pratades vid efter ditt 2.20 lopp i Rotterdam och efter det fick du vänta lite på EM-beskedet som kom i början av maj. Hur har träningen sett ut sedan du fick din "EM biljett"?

– I början av sommaren hade jag fokus på att bli lite snabbare och förbättra min tid på 10000. Det funkade bra och jag fick till 30.23 i ett lopp i Holland. Det var min bästa tid hittills på 10000 meter bana. Efter loppet där la jag om mitt fokus till maratonträning och har från mitten av juni kört på med inriktning helt mot EM-maran.

Vad är skillnaden mellan maratonträningen och den träning du körde inför 10000m?

– Inför 10000 körde jag en hel del på bana, med både 1000 och 2000-metersintervaller i farter ned till 2:50 min/km. Mängden under den perioden blev lite mindre än i maratonträningen.
– På maraträningen bygger jag mycket runt splittade eller kontinuerliga trösklar istället för längre snabba intervaller och utöver det blir det backe alternativt något pass kortare intervaller i veckan. Under träningsveckorna mot maran har mängden gått upp till 19 mil per vecka.

Har du precis som inför Rotterdam kunnat träna periodvis på ”heltid” inför EM?

– Nej inte riktigt på heltid, utan jag har jobbat under juli. Men sen har varit ledig här i augusti för att jag har valt att åka upp och träna på hög höjd i Sankt Moritz.

Har du erfarenhet av höghöjdsträning sedan tidigare?

– Ja, jag har varit på höghöjd fem gånger förut. Både här i St. Moritz men även i både Sydafrika och Kenya. Så jag känner mig bekväm med att köra laddningen inför EM på hög höjd.

Som jag förstår har ni även varit nere på lågland och tränat insprängt i er höghöjdsvistelse?

– Ja, vi har valt att åka ned på lågland för att få värme acklimatisering då temperaturen inte kommit upp över 20 grader så ofta här i vår lilla alpby. Och det kan ju bli tal om klart varmare väder under EM, så därför har det varit bra att köra en del pass i värme också.

Kör du själv eller tränar du med andra löpare nu sista perioden in mot EM?

– Hemma i Sverige så har jag kört mestadels själv men haft med mig någon på cykel bredvid på dom tuffare passen. Här nere i Schweiz så har jag kört några pass med Musse och vi har även haft sällskap på de pass vi åkt ner och kört på lågland i Italien.

Har du hunnit med att tränat på maratonbanan och vad är dina tankar om just banan?

– Jag har inte tränat på marabanan då jag åkte direkt upp till St. Moritz när jag kom till Schweiz. Men jag har ju sett banprofilen och fått banan beskriven för mig. Jag tycker att det är kul att banan är lite backigare då det kommer in andra kvaliteter än bara slätlöpning.

Inför Rotterdam berättade du om ditt tröskelpass på 7-6-5 km med 1 km jogg mellan. Kan du berätta om något annat pass du kört i sommar och vilket syftet har varit med passen?

– Jag har försökt att få till längre pass i maratonfart, upp till 20 km vid högre temperaturer då jag tidigare har varit sämre när det varit varmt. Eftersom jag varit i Götet (Göteborg) under större delen av juli har klimatet varit fördelaktigt för att verkligen kunna träna i värme.

Vad har du för målsättning på söndag och hur ser din plan ut för loppet?

– Jag hoppas att kunna vara med och bidra till laget får en så snabb tid som möjligt och sen hoppas jag att jag får till årets bästa lopp. Jag tror och hoppas att det kommer att gå lugnt i början då många kommer att ha respekt för banan så det är bara ta det lugnt och hålla koll på fart och ansträngningsnivå.

Det kan bli varmt, har du någon taktik när det gäller vätska inför och under loppet?

– Jag har tränat på att dricka på vissa pass och lagt in det var femte kilometer då. Sen på loppet kommer jag säkert dessutom att nyttja gels för att hålla energinivån uppe.
Totalt finns det åtta stationer för vätska under EM loppet och jag kommer att använda mig av alla.

Vad är ditt sista formpass inför EM loppet på söndag och tar du någon hel vilodag under de sista dagarna?

– Jag har redan kört det sista hårda passet som var först distans som sedan övergick tröskel på slutet, totalt 23 km. Nu är det bara ett lite backar kvar och lugn jogg för att komma i form. På fredag kanske det blir helvila om jag känner att det behövs, annars även en lätt jogg där.

När åker du till EM-staden?

– Jag kommer att ta bilen ned på fredag eller lördag, så vi stannar på höghöjden ganska nära in på loppet.

Marathon.se tackar Fredrik för intervjun och önskar stort lycka till på söndag.

Mer om EM i maraton 2014