EM-coachen: Det är en fruktansvärd backe

Tänk er att springa maraton och under loppet fyra gånger springa uppför en backe som är lika lång och brant som den fruktade Abborrebacken i Lidingöloppet.
– Jag tror aldrig jag sett något liknande, det har funnits mästerskapsbanor med den här typen av backar men då har den bara passerats en gång, inte fyra, säger svenska maratonlandslagets coach Lars Andersson.

Det är en fruktansvärd backe. Många där hemma har testat Abborrebacken och den här påminner väldigt mycket om den, både i lutning och längd.

I videon ovan berättar Lars om banan som han specialstuderat inför helgens maratonlopp med elva svenska löpare.

Redan direkt efter ASICS Stockholm Marathon åkte Lars som också är tränare och gift med Isabellah Andersson till Zürich. Isabellah tog ju brons i EM 2010 i Barcelona - och tanken var att EM skulle bli årets höjdpunkt. Men den svenska maratonstjärnan drabbades sedan av en överbelastningsskada och tvingades för en månad sedan att tacka nej till EM-starten.

Arbetet som Lars och Isabellah gjort med att kartlägga banan har Lars nu som grund i coachningen av de fem svenska kvinnorna och sex svenska männen som ska springa maratonloppet. Loppen startar klockan nio, kvinnorna på lördag och männen på söndag.

Med en prognos på 15-20 grader kommer inte värmen att bli något problem. Däremot är det banan som bjuder på svårigheter.
EM-banan har start och mål vid Bürkliplats vid Zürichsjön. Den första slingan på 2195 meter är helt flack. Men det är på milvarvet som ska springas fyra gånger som utmaningen kommer.
Lars Andersson:
– Strax innan sex kilometer börjar uppförsbacken. Dit fram är det ganska lugnt, jag tror att många kommer att hänga med i klungan, men sedan gäller att lägga sig i sin egen takt.
– Det är en fruktansvärd backe. Många där hemma har testat Abborrebacken och den här påminner väldigt mycket om den, både i lutning och längd. Sedan efter det här kommer det en utförslöpa på drygt en kilometer och det kommer också att sätta sina spår. Fyra varv, det är tufft.

Här nedan kan du sen Lars egen profilskiss av backpartiet. Som jämförelse har han ritat in höjdprofilen för Abborrebacken och Västerbropasseringen i ASICS Stockholm Marathon.
Mitt råd till löparna är att ta det försiktigt i uppförsbacken. Så det gäller nog att hålla igen. Även om man tappar 15-20 sekunder uppför så kommer man ha igen det senare.
Vad tror då Lars om de svenska löparnas chanser att hävda sig?
– Mustafa sticker ut lite bland de svenska löparna, men annars ser jag det som en laginsats och att alla kämpar och gör sitt bästa så att vi kommer i mål med bra lagplaceringar.

Här är Lars Anderssons egen skiss över EM_backen i Zûrich. Som jämförelse har han ritat in profilerna för Abborrebacken i Lidingöloppet och Västerbron i ASICS Stockholm Marathon.

Mer om EM i maraton 2014