Szalkai om svenskornas chanser i EM

Italienskan Valeria Straneo är en favoriterna till seger i EM-maran. De svenska deltagarna är Charlotte Karlsson, Hanna Lindholm, Lena Eliasson, Annelie Johansson och Frida Lundén.

Motståndet är tufft, backen brant och distansen lång. På lördag klockan nio står fem svenska tjejer på startlinjen i Europamästerskapen i maratonlöpning. TV12 och TV4play direktsänder och Marathon.se är på plats.
Träningsexperten Anders Szalkai som vet vad det innebär att delta i stora mästerskap har tittat på svenskornas chanser men även synat favoriterna.

Att förutspå utgången av ett mästerskapslopp på maraton utifrån startlistan är alltid svårt, då mästerskapen oftast bjuder på lite överraskningar. Ännu vårare blir det i detta EM eftersom banprofilen skiljer sig ganska mycket från hur de flesta stora maratonloppens banprofiler ser ut.
Hur klarar löparna med fin personbästa från mer lättlöpta storstadsmaror av EM-banans utmaningar?
Svaret för damerna kommer på lördagförmiddag, men vi kan konstatera utifrån startlistan att en hel Isabellah Andersson med säkerhet hade kunnat ta upp kampen om medaljerna. Nu fick dock Isabellah lämna återbud, men vi har ändå fem bra svenska löpare på startlinjen:
nr 244) Lena Eliasson, 33 år
Klubb: Hässelby SK
Personbästa: 2.41.38 (2014)

nr 245) Annelie Johansson,
35 år
Klubb: IK Ymer
Personbästa: 2.46.01 (2014)

nr 246) Charlotte Karlsson,
29 år
Klubb: Hässelby SK
Personbästa: 2.42.48 (2014)

nr 247) Hanna Lindholm,
34 år
Klubb: Hammarby IF Friidrott
Personbästa: 2.45.42 (2014)

nr 248) Frida Lundén,
30 år.
Klubb: FK Studenterna
Personbästa: 2.43.37
Av svenskorna kan vi inte förvänta några medaljer, men utifrån de intervjuer vi gjort här på Marathon.se verkar alla mycket väl förberedda och någon av tjejerna kan säkert med ett smart lopp ta sig in på en topp-15.
I lagtävlingen Europacupen som ingår i EM loppet räknas de tre bästa löparna från respektive nation, och där kan svenskarnas jämna lag hamna på över halvan i nationstävlingen.

Italienska favoriter
Tidsmässigt snabbast i fältet är italienskan Valeria Straneo, (nr 221) som gjort 2.23.44 och hon får räknas som en av huvudfavoriterna baserat på att hon sprungit bra i mästerskap. Hon kom tvåa på VM ifjol och därefter var hon dessutom femma på New York marathon i höstas.
I år har hon inte sprungit något maratonlopp men istället flera bra halvmaror med bland annat en åttonde plats på VM i Köpenhamn.
Italienskans karriär fick skjuts efter att hon 2010 opererade bort sin förstorade mjälte. Läkare hade konstaterat att Valeria led av blodsjukdomen ärftlig sfärocytos. Det är en störning i de röda blodkropparnas ytskikt som gör dem känsliga och som obehandlat leder till anemi, det vill säga blodbrist.
 För en långlöpare är blodbrist illa eftersom de röda blodkropparna sköter transporten av syre. Valeria sprang ändå på en hyfsad nationell nivå men var aldrig aktuell för landslag eller stora mästerskap innan operationen då den förstorade mjälten togs bort.
Själva operationen påverkar inte bildandet av röda blodkroppar men gör att deras livslängd återgår till normala.
Tillsammans med regerande europamästarinnan från Barcelona 2010, Anna Incerti, (nr 219) kan man konstatera att grunden finns till ett riktigt starkt lag. Italien ställer upp med fullt manskap som innebär sex löpare och alla har personbästa på 2.28 eller bättre.

En annan löpare med personbästa på 2.23 är ryskan Albina Mayorova (nr 235) som har endast åtta sekunder långsammare personbästa än Valeria Straneo. Hon är riktigt rutinerad och har gjort hela 35 maratonlopp på elitnivå. Ryskan kom nia på OS i London 2012 och i år har hon en sjätte plats från Tokyo Marathon som bästa lopp.

Till favoriterna utifrån personbästa får vi även räkna in fransyskan Christelle Daunay (nr 210) som gjort 2.24.11. Hon har franska rekordet på allt från 10000 meter upp till maraton, och hon har visat form även i år då hon kom sjua på VM i halvmaraton och var där bästa löpare bortsätt från fem kenyanskor och en etiopiska men alltså före Italienskan Valeria Straneo.
En till 2.24-löpare finns i fältet genom Portugisiskan Jéssica Augusto (nr 230) som dessutom har mästerskapsmeriter med fina placeringar i storlopp. Hon var sjua på OS i London och i år var hon sexa i London Marathon.

I tidsspannet 2.25-2.26 kommer sedan flera starka löpare men det är svårt att plocka ut någon enskild. Kanske kan tyskan Sabrina Mockenhaupt (nr 1223) överraska, eller någon av de bästa turkiska löperskorna.
En kontroversiell start gör också litauiskan Zivile Balciunaite (nr 223).
Hon var först över mållinjen på damernas lopp i EM 2010, men sen uppdagades det att hon var dopad och hon fråntogs guldet. Nu är hon tillbaks i EM efter att ha avtjänat två års avstängning.

Men som sagt, loppet är mycket öppet, och mer än någonsin säger nog inte personbästa tider från snabba lopp något, utan på lördag förmiddag gäller det att behärska backar både uppför och utför.

Mer om EM i maraton 2014