Se sändningen från Premiärhalvan, lördag 20 april 10.30

Isabellah fick ändå en skön känsla

Två Hässelby-löpare med helt olika taktik tog hem de två första platserna i damernas SM i maratonlöpning. Isabellah Andersson sprang helt på känsla när hon vann sitt åttonde SM-guld i maratonlöpning. Charlotte Karlsson fullföljde iskallt sin plan när hon tog sin tredje SM-medalj i maratonlöpning.

Isabellah Andersson var inte först i mål i damklassen i Asics Stockholm Marathon. Men hon hyllades som en vinnare på stans gator och Stadion lyfte när hon sprang i mål som tvåa på goda tiden 2.35.47, fyra minuter efter segrarinnan Jane Moraa Onyangi från Kenya.
Den suveräna svenska mästarinnan var smått rörd av kärlek från publiken längs banan.
– Det är så härligt, jag är så stolt, säger Isabellah.
– Jag fattar inte att det kan vara så många, jag är så glad och tacksam. Det gav mig väldigt mycket kraft och energi, så jag är så tacksam till alla.

Isabellah Andersson har inte kunnat ladda upp på normalt sätt inför årets ASICS  Stockholm Marathon. Dels fick hon känning av en lårskada vid GöreborgsVarvet för två veckor sedan, och dels har hon den senaste tiden oroat sig för sin man och tränare Lars Andersson som genomgick en besvärlig operation mot sin hudcancer för drygt två veckor sedan.

Allt detta har medfört att förberedelserna inför årets ASICS Stockholm Marathon inte kunnat skötas enligt normala rutiner. Normalt har Isabellah och Lars gjort upp vilket tempo Isabellah ska hålla i maran utifrån hur träningen fungerat inför loppet. Nu fick Isabellah istället springa helt på känsla och själv under loppet avgöra om farten var lagom eller ej.

– Det var första gången jag sprungit ett maratonlopp utan att ha ett uppgjort tidsmål, berättar Isabellah.
Under inledningen av loppet hade Isabellah Andersson sällskap med den blivande segrarinnan Jane Moraa Onyangi från Kenya.
– Vid 10 km kände jag att jag inte kunde hålla hennes tempo, berättar Isabellah
– Jag ville inte stressa utan hålla den fart som jag kände passade mig.
– Från 33 km har jag sprungit helt ensam.

25-åriga Onyangi vann till sist ASICS Stockholm Marathon på 2.31.46 vilket innebar en förbättring av hennes tidigare personbästa med hela fem minuter. Isabellah Andersson var tvåa på 2.35.47. Det innebär att hennes svit på sju raka segrar i loppet nu bröts. Isabellah ser det dock inte så att hon förlorade totalsegern i loppet, hon tycker istället att hon vann mycket. Bara att kunna genomföra loppet kändes som en seger, med tanke på förutsättningarna:
– Jag gjorde mitt bästa, och jag fick ett SM-guld, summerar tidernas mesta SM-vinnare i friidrott. Detta var Isabellahs 31:a individuella SM-guld.
Närmast laddar den svenska löpardrottningen för halvmaratonloppet vid EM i friidrott som avgörs i Amsterdam den 6 –10 juli.

Vinnare i ASICS Stockholm Marathon 2016: Jane Moraa Onyangi, Kenya, 2.31.46.
Charlotte Karlsson jobbade sig till ett SM-silver och en tredjeplats totalt i ASICS Stockholm Marathon.
Jag sprang smart. Jag inriktade mig bara på att få en bra placering. Tiden fick komma i andra hand
Charlotte Karlsson

Charlotte Karlsson har laddat inför ASICS Stockholm Marathon hela våren. Efter en stark avslutning fick hon sin hittills bästa placering i detta prestigefyllda lopp när hon nu var trea av damerna över mållinjen i Stockholms Stadion.

Det såg dock länge ut som om Charlotte var på väg mot en mer blygsam placering.

Efter 10 km låg hon på nionde plats i damklassen, efter 15 km på åttonde plats och efter 21,1 km (halva loppet) på sjätte plats.
– Jag gick ut i mitt eget tempo och brydde mig inte om att jag låg lite efter, berättar Charlotte, som är löpare på heltid. När hon inte sköter sin egen elitinriktade träning arbetar hon med den stora gruppen mer motionsinriktade löpare i Runday.
På Söder Mälarstrand på andra varvet, drygt en mil från mål, var Charlotte uppe på tredje plats bland damerna.
– Jag sprang smart. Jag inriktade mig bara på att få en bra placering. Tiden fick komma i andra hand, förklarar Charlotte som nu noterade 2.46.29 vilket är den näst bästa tid hon haft på sju starter i ASICS Stockholm Marathon.

Hanna Lindholm från Huddinge blev fyra i damklassen, och trea i SM-klassen, med tiden 2.49.01.
– Jag blev trött, men det var skönt att vara tillbaka, säger Hanna som varit skadedrabbad och inte har sprungit maraton sedan EM i Zürich 2014.