Meterologen: Kallfronten hinner fram

Högsommarvärme och 28 grader med mindre än 24 timmar kvar till start i Asics Stockholm Marathon. Värmen är den stora snackisen inför lördagens lopp.
Men lugn. En kallfront är på väg lovar meterologen Mikael Nilsson på SMHI:
– Det är kanske är svårt att tro det just nu, men temperaturen kommer att falla och på lördagen blir det inte mer än kanske 18-19 grader mitt på dagen.

Räddningen för maratonlöparna ska vara  en kallfront med torr sval polarluft som är på väg nordost-ifrån. Kyla som maratonlöparna verkligen behöver. Hade loppet avgjorts på fredagen hade det blivit mycket tuffa förhållanden, 28-29 grader och stekande sol.
– Det är på väg att bli mycket svalare och jag kan se att kallfronten nu kommer in norrifrån, och att den nått Söderhamn, säger Mikael Nilsson. Framåt natten kommer den att vara i Stockholm.

De senaste dagarna har varm luft täckt hela Sverige med högsommartemperaturer ända upp över norra Norrland. Under fredagen väntas det bli cirka 10 grader lägre i Norrland. 
Över södra Sverige ligger däremot den varma luften fortfarande kvar och i gränsen till den allra varmaste luften kommer det under frdagseftermiddagen att blomma upp en del ganska kraftiga åskväder över Svealand enligt prognosen.

Hur säker kan man då vara på prognosen?
– Den här gången kan vi vara säkra, och ni kommer att känna att det har blivit svalare i morgon , säger Mikael Nilsson

Det hittills varmaste Stockholm Marathon arrangerades 1982 då loppet avgjordes i augusti. 31 grader uppmättes under dagen. 
Det kyligaste loppet hittills är 2012 års lopp i ett oväder med regn och blåst och endast fyra grader vid starten. 

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2016