Förbered för mat även efter maran

Det handlar ofta om mat innan maratonlopp, hur man ska ladda med kolhydrater. Till slut kan diskussionen handla om vilka mjölsorter som funkar bäst.
Men pratet om maten slutar inte med startskottet. Är det någon gång en mage är känslig, så är det efter ett maratonlopp.
Stjärnkocken och löparen Tommy Myllimäki vet:

– Huvudsaken är att man får i sig någonting överhuvudtaget för att återhämta energin, dricka någonting som har ett högt energiinnehåll, men sedan tror jag att man ska unna sig en riktigt sjysst middag, säger Tommy Mylllimäki.

Tommy springer ASICS Stockholm Marathon på lördag, och målet är högt satt. Någonstans kring 3.15 hoppas han kunna spurta i mål på stadion. 
Sedan gäller det alltså att få i sig någonting, helst inom en timme tycker Tommy:
– Jag kommer nog att äta någonting direkt, så nära inpå som möjligt när jag kommer hem och sedan lite senare en lite lyxigare middag tror jag. 

Tommy berättar i videoklippet om första maran: 
– Man fick en kanelbulle efteråt och jag fick äta den med de minsta tuggorna som jag någonsin tuggat i hela mitt liv. Det var bara för att behålla maten. Det kändes som att den var på väg upp igen.

Men Tommy kan uppladdningsmat också. På fredagen dukade han upp en genomarbetad uppladdningsmeny för press och elitlöpare. En lunch som serverades på Stockholms stadions innerplan med följande meny:

  • Kall soppa av zuccini med parmiggiano reggiano och kallpressad olivolja
  • Nypotatis med lättrökt gör, ägg, gräddfil, pepparrot, dill och gräslök
  • Sallad av vedugnsbakade rödbetor med vinbär, dragon och oxalis
  • Bräserad kyckling med tonfiskdressing, citron, morto och grillad sallad
  • Sallad av nakenhavre med bakad lax, gurka och avokade
  • Vitt surdegsbröd med smör

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2016