Mikaela tar det lugnt efter mara-succén

Nästan två veckor har gått efter succén i ASICS Stockholm Marathon. Mikaela Kemppi blev sexa totalt. En placering som gav mersmak när det gäller löpträning. Men i sommar blir det lugnt - och intervaller på en garageuppfart.

Hur gick det på maran?
– Jag sprang på 2.50.03 och blev sexa av alla damer inklusive internationella löpare. Eftersom jag satsade på sub 2.49 (jag ville slå min bästa tid på Stockholm marathon som är 2.49.34) så nådde jag inte riktigt mitt tidsmål. Däremot så sprang jag  taktiskt väldigt bra och nådde min bästa totalplacering i loppet. Jag visste att formen inte var bättre än tid mellan 2.48-2.49. Jag fick därför hålla mig i skinnet och inte hänga på när damerna drog iväg. Det var lite mentalt jobbigt att inte hänga på men desto skönare efter 30 km när jag sprang om många av dem J.

– Jag har aldrig mått så bra under och efter en mara och det är tecken på att jag disponerade loppet bra utifrån min dagsform, väder och vind. Jag är väldigt nöjd med att jag höll mig till min plan samt att få till ett lopp som gav positiv energi och självförtroende. Jag har haft det tungt och motigt med prestationsträningen ett par månader och nu kan jag stänga det kapitlet och gå vidare. Nu är jag på G igen…

Vad kommer du att minnas av 2016 års lopp?
– Åh, en massa saker! Jag lär mig mer och mer efter varje mara.
– Jag tar med mig påminnelsen om att maran är lång, mycket kan hända och det gäller att disponera sina krafter hela vägen. Det räcker inte att springa snabbt fram till halvmaran. Det är andra halvan som man sätts på prov… Jag har inte tänkt så mycket på det tidigare men blev väldigt medveten om det i år när jag sprang om många slitna löpare sista milen. Samtidigt så måste man ju våga spänna bågen om man ska få till sitt livs lopp. Maran kräver både kraft och mod! Den där balansen är det som fascinerar mig mest.
Sedan är publikens engagemang och stöd en härlig upplevelse att bära med sig!

– Men det allra viktigaste för mig i år var att jag fick med mig en positiv löparkänsla, att känna att knopp och kropp var i synk igen… Det går tyvärr inte bara att springa maran på vilja J

Vad blir ditt nya mål efter maran?
– Mitt huvudmål är Berlin Marathon i september. Men jag kommer riva av ett antal tävlingar som träning innan dess. Nästa vecka springer jag Närke DM 5000m på bana samt under sommaren flera mil- och halvmaratävlingar. För mig är tävling bästa träning!

 

Jag brukar springa intervallpass på hotellets uppfart. En betongslinga som tar 3 minuter.
Mikaela Kemppi om träningen på semestern

Hur ser din träning ut i sommar?
–Lugn träning (inte så långt och inte så fort) ett par veckor efter maran. I juli ska jag på semester till Thailand och där får jag anpassa träningen efter förutsättningarna. Jag vågar inte springa i den thailändska trafiken och får hitta andra lösningar. Jag brukar springa intervallpass på hotellets uppfart. En betongslinga som tar 3 minuter. Varje varv passerar jag hotellets grind och vakterna får snällt koppla sina vakthundar, öppna grinden och gör honnör varje gång jag passerar. Det är bra att engagera sin omgivning i löpningen J. Sedan blir det en del pass på stranden, vissa tider är vattnet lågt och sanden springbar. I undantagsfall springer jag på gymmets löpband. Jag har svårt att få till någon mängdträning i värmen och underlaget så det blir mest lugn distans eller kortare kvalitetspass. Syftet är att hålla igång benen och flåset. Sedan börjar jag med mer strukturerad mängdträning när jag är hemma igen för att få till maraform till september. Närmsta veckorna innan maran färre mil men istället fokus på mera fart.

Vilka pass ser du speciellt fram mot att köra?
– Jag gillar att variera min löpträning. Att springa långpass i snacktempo med skönt sällskap är alltid en höjdare! Jag har även bestämt mig för att börja gilla rörlighets- och styrkeövningar. Det har jag slarvat med, men nu är det dags att mer strukturerat ta tag i det. Sedan ser jag fram emot att springa mer i skogen, ja nu snackar vi inte obanad terräng utan mer motionsspår och en och annan stig. Jag som älskar platt, väl-sopad asfalt tänker bygga bättre löpstyrka i annat underlag. Det ser jag fram emot!

Mer om ASICS Stockholm Marathon 2016