Kibet tystade kritikerna - Kenyas första seger på 20 år

Kenya tog den första segern när VM i friidrott inleddes i Osaka på lördagsmorgonen. Världens bästa maratonlöpare plågades av värmen som var i klass den i årets Stockholm Marathon. Luke Kibets segertid blev den sämsta sedan mästerskapen inleddes. Bara i år har 148 kenyaner sprungit snabbare än de 2.15.59 Kibet hade i segrarloppet.

Löparnationen Kenya har sedan det första VM:et 1983 dominerat maratonlöpningen i världen men ändå haft tunt med framgångar i de stora mästerskapen. 24-årige Kibets maratonguld är det första sedan Doglas Wakiihuris seger i VM i Rom 1987. Innan loppet räknade många experter bort det på papperet svaga kenyanska laget.
- Sedan vi kom till Osaka har jag hört att folk satt att vi inte har ett starkt lag, jag lovade mig själv att visa dem att de hade fel, sade Luke Kibet efter loppet.

Kibet var den ende löparen som orkade hålla farten loppet igenom. Undan efter undan försvann konkurrenterna och vid 30 kilometer räckte en liten fartökning för att Kibet, landsmannen William Kiplagat och Qatar-kenyanen Mubarak Hassan Shami skulle dra isär den stora tätklungan. Efter ytterligare fem kilometer orkade inte Kiplagat och Shami följa längre.
I den 30 gradiga värmen kroknade sedan Kipagat fullständigt och kollapsade efter att ha stapplat in som åttonde man i loppet.

- Förut så fick jag alltid problem med magen när jag tränade längre sträckor och det var först i våras som jag kunde börja träna maraton ordentligt, berättade Luke Kibet efter sin första stora maratonseger i slutet av april då han han vann Wien Marathon.

Luke Kibet är formellt anställd på fängelset i Nairobi men kan springa och träna hemma i Eldoret. Kring staden på den arikanska högplatån finns ett antal "trainingcamper". Kibet tränar hos förre maratonstjärnan Moses Tanui tillsammans med ett gäng andra löpare.

Kibets främsta merit före VM-segern var segern i Berlins 25 kilometerslopp där han vann på värlldens tredje bästa tid någonsin. Halvmaratonperset är 1.00.43 och personbästa i maraton 2.08.52.

EM-tvåan från Göteborg, schweizaren Viktor Röthlin, gjorde ett nytt starkt lopp och lyckades på de sista kilometerna säkra bronsmedaljen bakom tvåan Mubarak Hassan Shami.

Marathon.se:s bloggare Janne Holmén tillhörde också dem som sprang upp sig under loppet. Ålänningen slutade på en meriterande nionde plats efter att ha tagit fem placeringar bara de sista fem kilometerna.

I samband med VM-loppet avgjordes också Världscupen. I lagtävlingen räknas de tre bästa löparna från varje nation. Till publikens jubel lyckades de japanska löparna forcera fram på slutet. Genom att bli femma, sexa och sjua vann Japan överlägset före Sydkorea och Kenya.