Fjärilar och pasta i magen

Dagen före maran ska det vara pasta i magen. Tre tjejer som gör sitt första Stockholm Marathon på lördagen tyckte pasta och köttfärssåsen smakade gott på Barillas pastaparty på Östermalms IP.
– Pastan var god men så är det där med alla fjärilar i magen, säger Frida Bergström och skrattar.

Frida ska tillsammans med kompisarna Elin Börestam och Annika Svedberg springa 42195 meter i morgon. Det är debut på maratondistansen för alla tre. Träningen har genomförts och på lördag kl 14 går startskottet.

Innan dess ska pastan bli till glykogen och energi för musklerna. På Stockholms gator ska sedan energiförrådet omvandlas till värme och rörelseenergi. För en genomsnittlig maratonlöpare går det åt cirka 3.000.000 kalorier under loppet. Det är mycket energi. Mycket pasta, säkert tio portioner.
Rikard Jakobsson från Östersund är inne på sin andra, eller är det tredje portion som njuts i kvällssolen på konstgräsplanen.

Rickard laddar för sjätte maran:
– Jag bara äter, jag tänker aldrig hur mycket energi det går åt eller hur mycket jag måste äta, men den här veckan har jag i alla fall inte slarvat med lunchen och senare ikväll kommer jag att äta en middag till.

Totalt serverades flera tusen portioner pasta och köttfärssås på pastapartyt. Skön rock n'roll gav förhoppningsvis lite extra energi och annat att tänka på än maratonloppet. Det gäller att hålla nervositeten stången.
– Ja, nu proppar vi till de där fjärilana med lite mer pasta säger Frida Bergström.

Mer om Stockholm Marathon 2010