Tola klarade bron på en timme

Första löpare över Öresundsbron blev etiopiern Tesfaye Tola. Tiden 59.51 på de 21098 meterna från starten i Kastrups till målet i Ribersborg är ett resultat i världsklass.

- Det var en mycket tuff öppning. Afrikanerna körde stenhårt från start, förklarade italienaren Stefano Baldini som var sjua i mål.
- Det var svårt att andas ordentligt. Där fanns ingen frisk luft, förklarade Tesfaye Tola forceringen genom tunneln.
Första fem kilometerna gick på 14.30. Men det var först i motlutet upp på bron, en stigning på 70 meter, som täten drogs ut ordentligt.
Trion med unge tanzaniern Faustin Baha, kenyanen Philip Rugut och Tesfaye Tulu skaffade sig en ordentlig lucka. De höll ihop över hela den 7,6 kilomter långa bron men när man nådde brofästet började Tulu pressa lite hårdare. Först tvingades Baha släppa och vid 19 kilometer var också Rugut avhängd.
I mål hade Rugut 59.51, nio sekunder före Rugut som i sin tur hade sex sekunder på Baha. Bästa europée blev slovenien Roberto Stefko som med en stark avslutning arbetade sig upp till fjärde plats på 1.00.25.
Tesfaye Tola är en av världens snabbaste maratonlöpare någonsin. I höstas vann han Amsterdam marathon på 2.06.57. En man att se upp för i Sydney. Nu pressade han personliga rekordet på halvmarn med nästan två minuter.
Med 17 grader och en gynnsam vind var det bra förutsättningar för löpning på måndagsförmiddagen. Många hade gissat att det skulle vara svårt att göra bra tider med den kraftiga backen upp på bron, men nu blev det istället den snabbaste halvmara som har avgjorts i Norden.
- Ja, det var lätt att dra på för fort i början. Jag sprang på mig mjölksyra, men det beror väl också på att jag bara har tränat sedan i april, förklarade Bjarne Thysell, Ärla, som var snabbaste svensk över bron.
Thysell som haft problem med hälsenorna och därför stod över Stockholm Marathon blev 20:e man totalt med tiden 1.05.23. För det får han 10000 kronor.
Lika mycket fär Camilla Benjaminsson, Hässelby, som satte ett präktigt personligt rekord på halvmaran och var före irländska världsstjärnan Catherine McKiernan. Camilla blev åtta i damklassen på 1.14.21 och var med det bästa svenska.
Segrarna i herr- och damklasserna fick 10000 dollar var.
Snabbaste tjej över bron var överraskande Resituta Joseph, Tanzania som slog förhandsfavoriten Joyce Chepchumba. Josephs tid blev utmärkta 1.07.59 mot Chepchumbas 1.08.18.