Carina och Kristina springer från Istanbul

Här är Carina Boréns och Kristina Palténs planerade löptur: 300 mil från Istanbul till Åbolands skärgård. Där väntar kajaker för paddeltur till Stockholm.

I drygt ett års tid har planeringen pågått. Den 28:e mars flyger Carina Borén och Kristina Paltén ned till vikingarnas Miklagård, det vill säga Istanbul, för att springa 300 mil och paddla 35 mil innan de omkring 15:e juli går i land på Stockholms Stadshus kaj. Med några veckor kvar till start berättar Carina och Kristina om Äventyret.

Det tuffaste är nog paddlingen över Ålands hav. Visar sig vädret från sin dåliga sida kan vi få problem.

Starten blir från Asiensidan i Istanbul och sedan blir det löpning genom Turkiet, Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Polen, Litauen, Lettland och Estland. Från Tallinn blir det båt över till Helsingfors, där tjejerna springer vidare till Åbo. Väl i Åbo är tanken att avverka sista biten till Stockholm i kajak. Den färden bär genom Åbo och Åland skärgård, över Ålands hav och sist genom Stockholm skärgård.

– Landningsplatsen blir tyvärr inte Stadsgårdskajen eftersom den är för hög för kajaker, men Stadshusets kaj har tidigare fungerat som extra hamn då Stadsgården var överbelamrad med fartyg, så vi använder reservhamnen, säger Carina

Värmde upp med världsrekord på löpband
Carina och Kristina – som för övrigt slog ett uppmärksammat världsrekord i 12-timmars löpning på löpband (93,43 km) nyligen – har fått många goda råd från Rune Larsson. Rune och Susanne Johansson sprang från Portugal och hem till Sverige sommaren 2011. Rune har dessutom sprungit genom USA och paddlat sträckan som tjejerna tänkt paddla

– Vi frågade Rune om vi fick låna hans kartor till paddlingen. Det visade sig att Rune hade använt ett tallriksunderlägg över Åbo skärgård att navigera efter. Vi är inte riktigt lika äventyrliga som honom utan vi har skaffat 50 000-dels kartor, skrattar Kristina

På frågan var inspirationen kom ifrån svarar Carina att den kom nog från flera håll.
- Kristina sprang mellan Karlstad och Trondheim sommaren 2011 och det gav henne mersmak och inspirerade mig. När hon sen frågade mig om jag kunde tänka mig en långlöpning så behövde jag inte lång betänketid. Vi satte igång och planerade och bestämde rutt, sen har planeringen bara fortsatt bland annat med testspringning och räddningskurs med kajaker tillsammans.

Susanne och Rune var pionjärer
Under hela planeringen slog det aldrig tjejerna att det de planerade var ovanligt förrän det närmade sig avfärd. Då började de av nyfikenhet leta efter människor som gjort liknande löpningar. Fanns det någon som sprungit Asien-Europa tidigare? Och någon enbart kvinnlig kontinentlöpning över Europa?
– Rune och Susanne känner vi till sen förr, fransmannen Serge Girard har sprungit Paris – Tokyo. Han sprang med full support. Sen finns Trans Europe Footrace, där de tävlande supportas av tävlingsarrangören på sin väg genom Europa. Det innebär att i dagsläget är det bara Rune och Susanne som vi känner till som gjort en osupportad Europalöpning.

Ska paddla från Finland
Men löpningen är inte det som skrämmer tjejerna. På frågan om vad som blir tuffast svarar Carina
- Det tuffaste är nog paddlingen över Ålands hav. Visar sig vädret från sin dåliga sida kan vi få problem.

På frågan om det inte finns risk att duon tröttnar på varandra ger Carina ett snabbt svar.
- Vi känner varandra rätt väl och vi ser båda fram mot att lära känna varandra ännu mer. Även det blir ett äventyr att komma en annan människa så nära som vi kommer att komma varandra. Klart att risken finns att vi blir lite less men det får vi hantera. Jag tror mer på att vi kommer att svetsas samman och mest ha väldigt roligt! Att få dela en sådan här upplevelse med en vän är ju fantastiskt!
Följ Kristinas och Carinas kommande äventyr på deras bloggar!

Kajakturen från Finland till Sverige är ett helt äventyr i sig.

Mer om Carina och Kristinas löparäventyr