Vilket firande av Carina och Kristina

Kristina Paltén (t.v.) och Carina Borén fick ett hjärtligt mottagande vid Stadshuset efter sitt tre och en halv månad långa löpar- och paddlaräventyr.

I härligt sommarväder, med klarblå himmel och nästan vindstilla, dyker två kajaker upp utanför Riddarholmen. Det är Carina Borén och Kristina Paltén som kommer paddlande över Riddarfjärden. Klockan två minuter över tolv kliver de iland vid Stadshuset efter 319 mils löpning genom östra Europa och sedan 45 mils paddling över Ålands hav.

De möts av cirka hundra personer som hurrar, applåderar, skålar i mousserande vin och kramar om de två hjältinnorna.
- Härligt att vara hemma. Vilket mottagande, kommenterar Kristina.
– Jag brukar hålla mig i bakgrunden och är inte van att stå i centrum, men nu är det bara att njuta, säger Carina.

Bland alla som väntar vid Stadshuset syns bland andra dubbla europamästarinnan på 100 km Kajsa Berg och Sveriges meste äventyrslöpare Björn Sunesson.
Kajsa, som närmast laddar för Stockholm Ultra Marathon den 4 augusti, medger att det känns lite lockande att så småningom prova på äventyrslöpning.
Björn kommer med den babyjogger han ska använda när han i vår springer tvärs över USA för fjärde gången.

Detta är Carinas och Kristinas stora dag. De startade i Istanbul den 29 mars och har sedan – med babyjoggern Baby Blue – sprungit genom Turkiet, Bulgarien, Rumänien, Ukraina, Polen, Litauen, Lettland, Estland och Finland. Totalt 319,6 mil, som mest 66 km på en dag.
De har slitit ut två par löparskor var.
– Om vi varit hemma hade vi nog köpt nya skor för ett tag sedan, förklarar Kristina och visar de utnötta sulorna på sina skor.

De har upplevt nya miljöer och träffat intressanta människor längs vägarna.
– Vi har blivit otroligt vänligt bemötta hela tiden, och vi har aldrig varit rädda, berättar Carina.
– I Turkiet träffade vi några gamla gummor. Dom pratade på sitt språk och vi pratade på vårt språk. Det var en hjärtlig stämning och vi skrattade mycket.
Kommunikationen med personer de stött på har skett via engelska – ofta knapphändig – och via gester.

Flera nätter har Carina och Kristina sovit i tält, men oftast har de bott på enklare hotell:
– Man sover bättre och äter bättre om man bor på hotell. Det medför att man orkar mer nästa dag, säger Kristina, som ibland har haft svårt att få i sig tillräckligt mycket näring.
En normal middag räcker inte om man springer fyra-fem mil om dagen.
– Vi har stannat på enklare ställen längs vägen och ätit lunch. Ofta har det serveras rätter som vi inte varit vana vid, men all mat är bra mat.

Sedan slutet av april har nästan all löpning skett i värme. Under tre veckor låg temperaturen stadigt på över 35 grader. Som mest har det varit 38 grader varmt.
Carina och Kristina klarade detta bra, delvis tack vare att de följde rådet från Rune Larsson – landets mest kände äventyrslöpare – om att blanda till en saltdryck varje dag. Smakar illa, men gör nytta.
Carina skrattar när hon pekar på sitt hår som blekts under löpningen:
– Så här blond har jag inte varit sedan jag var barn.

Båda framhåller att det mest positiva med den långa färden från Istanbul till Stockholm – eller från Miklagård till Stadsgård – är att de stärkt sitt självförtroende:
–Jag tittar inåt i mig själv och vet att jag klarar av det. Jag fixar allt. Det är bra för självförtroendet, förklarar Carina.
– Ibland har jag funderat över om jag ska ta slut, men det har aldrig hänt, säger Kristina som fått slita extra mycket med Baby Blue eftersom Carina besvärats av en knäskada.
– Jag har aldrig tvivlat på att vi skulle klara av det.

Det enskilt mest minnesvärda ögonblicket inträffade under den avslutande paddlingen över Ålands hav:
– Det var mäktigt att vara ensam på havet och inte se land åt något håll. En magisk känsla, berättar Carina.

Det tre och en halv månad långa äventyret kostade Carina och Kristina totalt 150 000 kr.

Efter den hjärtliga mottagningen vid Stadshuset tar de Baby Blue – nu utan den normala packningen på 40 kg – och joggar bort längs Norr Mälarstrand till Rålambshovsparken. Där fortsätter firandet med en grillfest.
På eftermiddagen planerar båda att springa hem till sina bostäder.
– Löpningen är inte avslutad förrän jag sätter nyckeln i dörren, förklarar Kristina.

FOTNOT: Carina Borén och Kristina Paltén har regelbundet rapporterat på Marathon.se om sin löpning och om sin paddling. Det har blivit tio välskriva och intressanta artiklar som är rekommenderad läsning för dig som möjligen missat dem.

I centrum för intresset: Alla ville prata med Carina och Kristina (i gula flytvästar).
Äntligen hemma: Carina och Kristina vid Stadshusets kaj.
45 mils paddling: Så här avslutade Carina och Kristina sitt äventyr.

Mer om Carina och Kristinas löparäventyr