Ekvall i sitt livs form med norsk hjälp

Han har gång på gång visat att han är som bäst när det gäller. Mikael Ekvall vet att förbereda sig för stora mästerskap. Inför söndagens EM-maratonlopp där han är ensam manlig svensk deltagare lovar han ingenting bestämt – utom att ge allt:
– Nöjd är jag om jag kan få ut allt som finns i kroppen, säger den 29-årige Strömstadslöparen som har ett personbästa på 2.12.07 från 2015.

Ska han springa för placering, för ett personbästa – eller till och med sikta på Kjell-Erik Ståhls 35 år gamla svenska rekord på 2.10.38?
– Jag vet att jag är i bättre form än någonsin och det kommer säkert att bli en stor klunga i början – vad som händer sedan vet man aldrig, man vet aldrig innan ett maratonlopp hur det kommer att bli och hur det kommer att kännas. Jag kan inte heller tänka så mycket på vad andra löpare gör utan det gäller bara för mig att fokusera på mitt eget.

Svenskt rekord på halvmaraton vid VM Köpenhamn 2014 med 1.02.29, 14:e plats vid EM i halvmaraton 2016,  32:a på VM i maraton 2017 samt 1.02.54 och tionde europée i VM i halvmaraton tidigare i år är delar av Ekvalls imponerande meritlista.
Lägg därtill en säker SM-seger Göteborgsvarvet i maj.
Liksom inför Göteborgsvarvet har Mikael lagt de viktigaste träningsveckorna i franska Pyreneerna. Flera svenska löpare har de senaste åren hittat Font-Romeu som ligger 1800 meter över havet. Några andra svenska landslagslöpare har också lagt några sommarveckor i den lilla skidorten.
– Kalle Berglund (EM-löpare på 1500 meter), Mats (Erixon, en av tränarna) var här ett tag, men den sista veckan har det bara varit jag och farsan, det är inte så många som vill hänga med på min maratonträning. 
Men med kompisarna laktatmätaren och klockan har Micke sällskap nästan varje pass. Noggrannheten att inte komma över 3.5 mmol möjlksyra på intervallpassen gör att han kan optimera blandningen kvalitet och kvantitet.

På 1800 meters höjd i Pyreneerna har Mikael Ekvall tillbringat en stor del av sommaren. Först på fredagen, två dagar innan maratonloppet, åker han till Berlin.

Mikael Ekvalls tuffaste pass

Bland alla tusentals pass som Ekvall kört under sin långa karriär är det ett av sommarens pass som sticker ut. En kombopass på 38 km som den norske tränaren Leif Inge Tjelta komponerat.

  • 15 km i 3.40 min/km, 
  • 5 km jojo – växla mellan 1 min i 3.00.fart och 1 min 4.00-fart.
  • 10 km i 3.07 min/km (maratonfart)
  • 2,5 km i 4.00 min/km
  • 3 km i 3.00 min/km
  • 2,5 km nedjogg 

– Jäkligt tufft, ett sådant här pass kan man inte köra ofta.

De sista dagarna i Pyreenerna blir det nu bara lugn jogg. Först på fredag ansluter Ekvall till den svenska truppen i Berlin.
Maratonloppet löps på en milslinga i centrala Berlin som är flack, snabb – och enligt prognoserna varm.
– Värmen och banan är lika för alla, jag har varit med så länge att jag ska klara av vad som än bjuds.  

Mer om EM i maraton 2018