Favoriten bröt, Ekvall kollapsade

Mikael Ekvalls EM-maraton slutade efter drygt 33 kilometer. Med ambulans fördes den svenska stjärnan till ett av Berlins sjukhus där han fick vård för akut vätskebrist.
– Jag hittade honom vid sidan av banan där några åskådare tog hand om honom, säger landslagsledaren Lorenzo Nesi som meddelar att Ekvall piggat på sig och fått lämna sjukhuset.
Ekvall hängde med i täten i nästan halva loppet, som vanns av belgaren Koen Naert på 2.09.51.

Mikael Ekvall, Strömstads LK, den enda svenska deltagaren i herrarnas EM i maraton satsade tufft och fanns med i täten de första 20 kilometerna. Men när belgaren Koen Naert,  schweizaren  Tadesse Abraham och Yassine Rachik ökade farten fick Ekvall problem och började tappa samtidigt som en gassande sol och de många kilometerna började pina löparna. 
Först att kliva av var storfavoriten Sondre Norstad Moen som strax efter 25 km nära norrmännens hotell  av - och sprang in på boendet. 
En höftskada har besvärat den 27-åriga norrmannen under sommaren. 
– Sondre hade för mycket smärta för att kunna fullfölja. Han visste om skadan och ville köra på så länge han kunde. Han hade hoppats att fullfölja, men det gick inte, säger norsk friidrotts sportchef Tjörholm till NTB.

I det uppsplittrade fältet hamnade Mikael Ekvall i ett ingemansland och kilometertiderna rann iväg. Från halvmaratonpasseringen på 1.06.24 fram till 30 km tappade han mer än tre minuter på täten. Han passerade sedan vätskekontrollen vid 33 km utan att ta någon dricka och kollapsade nära Brandenburger Tor. 

Resultat, EM i maraton herrar: 
1) Koen Naert, Belgien 2:09:51
2) Tadesse Abrahamm Schweiz, 2:11:24
3) Yassine Rachik, Italien, 2.12.09
------
Mikael Ekvall, Sverige bröt
46 löpare fullföljde

Mer om EM i maraton 2018