Isabellah skadad - missar EM

Denna gången vill mitt ben inte mer. Enligt MRI är det ett benmärgsödem. So just nu ingen löpning. Det svider, but i still have a dream and iam still hungry, skriver Isaballah Andersson på Instagram.

Isabellah Andersson är skadad och har tvingats lämna återbud till EM-tävlingarna i Berlin 6 -12 augusti. Det innebär en kraftig försvagning av det svenska damlaget i maraton.

Nu blir Hanna Lindholm, Huddinge, Mikaela Larsson, Spårvägen, Cecilia Norrbom, Spårvägen och Malin Starfelt, Runacademy enda blå-gula löpare i damernas maraton söndagen 12 augusti.
I lagtävlingen i EM räknas tiden för de tre snabbaste löparna från varje nation, och med endast fyra startande finns det små marginaler för missar.

Isabellah Andersson är den enda svenska maratonlöparen med framskjutna placeringar i ett mästerskapslopp de senaste åren.Hon var trea i EM 2010 och sjua på VM 2011.
I slutet av april gjorde Isabellah comeback efter ett års tävlingsuppehåll efter barnafödande. I Hamburg Marathon noterade hon då svenskt årsbästa med 2.34.52 vilket kvalificerade henne för EM.

Smärta i vadbenet

I början av sommaren åkte Isabellah till sin träningscamp i Eldoret i Kenya för att träna på hög höjd inför EM.
I Kenya började hon känna av smärta i vänster vadben. Hon återvände då till Sverige för att genomgå en så kallad magnetröntgen. Det visade sig att hon hade ett ödem på vadbenet. Ödem är ett förstadium till stressfraktur, och Isabellahs enda möjlighet att undvika en allvarligare skada var att vila.
Isabellah, som satsat hårt på EM, var givetvis besviken men tvingades inse att det var färdigtävlat för 2018.
Idag kör hon viss styrketräning, men inte någon löpträning.
Målet är att vara helt frisk i slutet av året och då kunna börja träna för nästa säsong.  OS 2020 finns fortfarande med i hennes plan.
Inför årets EM såg det ut som om Sverige ha stark representation inom kvinnlig långlöpning, nu ser det inte lika ljust ut.

Sarah van der Wielen avstår

Sarah van der Wielen (tidigare Lahti) gjorde comeback efter nästan ätt års tävlingsuppehåll p.g.a. skada den 21 juli.  Hon sprang då 5 000 m vid en tävling i Belgien. Ovan vid tävlingstempo öppnade hon alldeles för hårt ock kroknade sedan rejält på slutet. Tiden blev blygsamma 15.50,89 vilket var tio sekunder från EM-gränsen. Med förståndigare upplägg skulle hon troligen klara 15.40, men Sarah, som klarade EM-gänsen på 10 000 met i fjol, kände att hon var lång från formen och att tiden till EM var för knapp och beslutade sug för att avstå vidare försök att kvalificera sig på 5 000. Hon siktar nu in sig på höstens tävlingar.

Meraf riskerar avstängning

Meraf Bahta, som är EM-klar på 10 000 meter har fått uppladdningen inför mästerskapet i Berlin störd av uppgiften att hon riskerar att fällas för doping.
Bahta, som  vann 5 000 m vid EM 2014 och som var tvåa på samma distans 2016, har haft tre missar när det gäller att rapportera var man befinner sig för att vara tillgänglig för oannonserade dopigtester.
Alla toppfriidrottare i världen ingår i detta omfattande antidopingprogram. Tre missar under en period av tolv månader betraktas som ett brott mot dopingreglerna och kan ge 12–24 månaders avstängning.
Ledningen för Svenska Friidrottsförbundet, som får ta på sig en stor del av skulden om Bahta fälls. Försöker nu hitta förmildrande omständigheter kring de tre missarna.

Den svenska Dopingkommissionen har ännu ej behandlat detta ärende. I väntan på dop är Bahta fri att tävla under förutsättning att Svenska Friidrottsförbundet lämnar klartecken, vilket säkerligen kommer att ske.
Frågan är bara hur Bahtas uppladdning inför EM har störts av dopingmisstankarna, och hur hon klarar av att hantera alla frågor som kommer att komma vid EM.

Mer om EM i maraton 2018